Μετά το πραξικόπημα (σ.σ.: απόπειρα την είπαν κι όχι ό,τι επακολούθησε από τον Ερντογάν) της 15ης Ιουλίου με τρεις συνεχόμενες επιθέσεις στις 27, 30 Ιουλίου και 7 Σεπτεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση αποκεφάλισε επαγγελματικά χιλιάδες αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSK). Πολλοί παρατηρητές επισήμαναν ότι κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στο αξιόμαχο του τουρκικού στρατού.

Από τον Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα ο αριθμός των Τούρκων στρατηγών μειώθηκε κατά 38% και κατά 8% ο αριθμός των αξιωματικών. Οι περισσότεροι εξ αυτών αποπέμφθηκαν μετά το πραξικόπημα της 15ης ΙουλίουΣύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επισήμως στις 8 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, σήμερα υπηρετούν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (στρατός, αεροπορία και ναυτικό) περί τους 351.000 ένστολους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον βαθμό του στρατηγού 206, αξιωματικοί 29.949, υπαξιωματικοί 67.476, στις ειδικές δυνάμεις 48.879, στρατιώτες με ειδικές συμβάσεις 15.888 και έφεδροι 188.611.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 46% του τουρκικού στρατού είναι επαγγελματίες και το 54% «κληρωτοί».

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του Μαρτίου 2016, βλέπουμε να έχει μειωθεί κατά 38% ο αριθμός των στρατηγών, (κυρίως στρατηγών πολλών αστέρων και ναυάρχων) και κατά 8% ο αριθμός των αξιωματικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θέσεις συμπληρώθηκαν τον Αύγουστο μέσω προαγωγών.

Η τουρκική μαχητική αεροπορία επλήγη περισσότερο από τις αποστρατεύσεις. Διαθέτει 321 πολεμικά αεροσκάφη, 240 από τα οποία είναι τύπου F-16. Τον περασμένο Μάρτιο διέθετε 600 εν ενεργεία πιλότους. Μετά το πραξικόπημα αποστρατεύθηκαν περί τους 280. Πριν τα μέσα Ιουλίου υπήρχαν περί τους δύο πιλότους για κάθε μαχητικό αεροσκάφος. Τώρα διαθέτει κατά ποσοστό 0,8. Έτσι αναμένεται η υποχρεωτική θητεία των πιλότων από 15 χρόνια να αυξηθεί στα 18.

Περισσότερο επλήγη η μονάδα του 10ου σμήνους ανεφοδιασμού, που υπηρετεί στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, απ’ όπου απολύθηκαν 30 πιλότοι. Το ίδιο επλήγησαν και τα σμήνη ελικοπτέρων που απώλεσαν 20 πιλότους. Και κυρίως τα επιθετικά ελικόπτερα που κυρίως χρησιμοποιούνται στον πόλεμο εναντίον του ΡΚΚ.

Υπάρχουν πληροφορίες πως 140 πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών ετοιμάζονται να επιστρέψουν σε ενεργό υπηρεσία. Η αναπλήρωση των δυνάμεων των πιλότων θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια.
Έτσι ως το 2018 οι πιλότοι των τουρκικών μαχητικών θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες…

Η απόφαση όμως του Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία -σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές- φαίνεται πως έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για να ενισχυθεί το ηθικό του τουρκικού στρατού. Παρά το γεγονός ότι ανακλήθηκαν καλοκαιρινές άδειες.

Με την αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Ράκα και τη Μοσούλη να τίθεται εν αμφιβόλω, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για να προσδιορισθεί η ακριβής τουρκική ανάμειξη σε κοινές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Ερντογάν ήδη έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συνεισφέρει με τις δυνάμεις του στην απελευθέρωση της λεγόμενης πρωτεύουσας του ISIS.

«Ο στρατός ξεκαθάρισε από τους προδότες»

«Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε εδάφη άλλης χώρας και η πρόσφατη επιχείρηση πέραν των συνόρων της στη βόρεια Συρία βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας». Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar.

«Η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη των συνόρων μας, για τοn λαό και τους γείτονες του κράτους μας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχουν εδαφικές βλέψεις σε άλλες χώρες» ξεκαθάρισε ο Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση της ημέρας των Βετεράνων στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου υποστήριξε ακόμη πως ο τουρκικός στρατός «ωφελήθηκε από τις ευρύτατης κλίμακας εκκαθαρίσεις προδοτών» που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Hurriyetdailynews.com.

«Οι Τούρκοι στρατιωτικοί διεκπεραιώνουν με επιτυχία κάθε αποστολή που τους ανατίθεται καθώς (o στρατός) ισχυροποιήθηκε αφότου ξεκαθάρισε τους προδότες».

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, υποστήριξε πως «ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχισθεί «με αρμονική συνεργασία της αστυνομίας, της στρατοχωροφυλακής και των τοπικών εθνοφρουρών, έως ότου να απαλλαγεί η Τουρκία και από τον τελευταίο τρομοκράτη.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης