«Περίπου το 1/3 των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις επιβλαβών ρύπων… συντομεύοντας, έτσι, το προσδόκιμο ζωής από 8 μήνες έως 2 χρόνια» υποστήριξε η Ζακλίν ΜακΓκλέιντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας μία σχετική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της εν λόγω υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Εuractiv», κατά την έκθεση, η μόλυνση του αέρα αποτελεί ένα συνονθύλευμα καπνού, σκόνης, βρόμας, μετάλλων και τοξικών καυσαερίων. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν, ακόμη, πως ο χειρότερος αέρας κυκλοφορεί στις πόλεις της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ωστόσο λίγες αστικές περιοχές της Ευρώπης δεν πνίγονται από ανθυγιεινούς ρύπους, όπως είναι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια, το όζον και το άζωτο. Και για όλα αυτά οι βασικοί «ένοχοι» είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και η γεωργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ζακλίν ΜακΓκλέιντ επεσήμανε την αποτυχία των ευρωπαϊκών χωρών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και τόνισε πως, αν προχωρούσαν οι πολιτικές μείωσης της ρύπανσης, θα υπήρχαν «συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το τίμημα του «κακού αέρα» υπολογίζεται σε 630 δισ. ευρώ στο πεδίο της υγείας και σε 169 δισ. ευρώ στο πεδίο της χαμένης παραγωγικότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με έναν κατάλογο ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου καταγράφεται ο δείκτης ζέστης και υγρασίας, την υψηλότερη τιμή παρουσιάζει η Αθήνα και ακολουθούν το Μιλάνο, η Ρώμη και η Βαλένθια.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης