«Επικίνδυνο» ένα στα δέκα κινεζικά παιχνίδια

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 13:11
«Επικίνδυνο» ένα στα δέκα κινεζικά παιχνίδια
Κινδύνους για την υγεία ενέχει το 10% των παιχνιδιών που κατασκευάζονται στην Κίνα και προορίζονται για την εσωτερική αγορά της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητική υπηρεσία που επισημαίνει προβλήματα ποιότητας σε μέρος της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής, στα 242 παιχνίδια που επιλέχτηκαν τυχαία σε οκτώ επαρχίες της χώρας, 20 δεν πληρούσαν τους κανονισμούς ασφαλείας, επισημαίνει η αρμόδια διεύθυνση για τους ποιοτικούς ελέγχους και την επιθεώρηση.

Τρία από τα παιχνίδια που εξετάστηκαν περιείχαν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και κάδμιο, των οποίων η απορρόφηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις, ενώ σε άλλα προϊόντα διακρίνονταν κοφτερές γωνίες και «επικίνδυνες προεξοχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η αρμόδια διεύθυνση προχώρησε, επίσης, σε ελέγχους άλλων προϊόντων, όπως παπούτσια, ποδήλατα για παιδιά και βρεφικά είδη, και εντόπισε προβλήματα ασφάλειας στο 20% αυτών.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες η Greenpeace, ορισμένα παιχνίδια που πωλήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ περιέχουν φθαλάτες. Πρόκειται για μια οικογένεια χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν τις πλαστικές ύλες και μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές. Οι φθαλάτες απαγορεύονται στη σύνθεση προϊόντων για παιδιά μικρότερα των τριών ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2011, 13:11