Η στάση του προέδρου της Ρωσίας στην απίστευτη υπόθεση με την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας αποτελεί το κεντρικό θέμα του περιοδικού «Time».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μ’ ένα κατακόκκινο εξώφυλλο και τον Πούτιν να περπατάει με αποφασιστικό βλέμμα και σταθερά βήματα, έχοντας πίσω του τη σκιά του Boeing 777 με τις 298 ψυχές που χάθηκαν για πάντα, ο δημοσιογράφος Σάιμον Σούστερ εκτιμά ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον αδυνατούν να παρακολουθήσουν το «επικίνδυνο» παιχνίδι του Κρεμλίνου στη διεθνή σκηνή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο».

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία διεκδικεί τον ρόλο του πρωταγωνιστή και του ρυθμιστή των εξελίξεων σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορά της ή σε σημεία του πλανήτη όπου διατηρεί σημαντικά οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Η πεισματική άρνησή της να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ και την αλλαγή σελίδας στη Συρία ήταν ένα από τα πρώτα μηνύματα, τα οποία όμως η Δύση δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη, ενώ μεγάλωνε η εξάρτησή των Βρυξελλών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο «Τσάρος του 21ου αιώνα», κατά το περιοδικό «Time», συνεχίζει το επικίνδυνο παιχνίδι ακόμα και όταν σε αυτό εμπλέκονται οι τραγικές ιστορίες των οικογενειών όσων επέβαιναν στη μοιραία πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λιοπύρι, τα πτώματα και η διάλυση του ΝΑΤΟ

Η εκτενής και γλαφυρή περιγραφή των πτωμάτων, που παραμένουν για μέρες εκτεθειμένα στη ζέστη, και στη συνέχεια μεταφέρονται σε απορριμματοφόρα, αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αδιαφορεί για τις εκκλήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στις τάξεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών για την καλύτερη δυνατή μεταχείριση των σορών.

«Επί μέρες σάπιζαν στο λιοπύρι του Ιουλίου, ενώ ο πολιτικός ηγέτης -που μπορούσε με μια του λέξη να θέσει τέρμα στο μαρτύριο των σορών και των συγγενών τους- αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπεύθυνο είναι το κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη το δυστύχημα» αναφέρει ο δημοσιογράφος και προσθέτει πως «η Δύση μοιάζει να αγνοεί ότι ο “Ψυχρός Πόλεμος” δεν τελείωσε ποτέ ή μάλλον πως τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον “Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο”».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος δίνει έμφαση στην πλάνη όπου βρίσκονται οι νέες γενιές των Δυτικών, καθώς θεωρούν ότι ο “Ψυχρός Πόλεμος” έχει τελειώσει προ πολλού και ότι η ειρήνη στην Ευρώπη είναι δεδομένη, «ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη ένα σχέδιο: τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την επαναφορά της ρωσικής επιρροής σε όλο τον πλανήτη!».

Έχοντας αυτά τα δεδομένα προς επεξεργασία και κατάλληλη αξιοποίηση, βγαίνει το συμπέρασμα -σύμφωνα πάντα με το «Time»- για ποιον λόγο ο επικεφαλής του Κρεμλίνου υιοθέτησε αυτήν την απαθή στάση. Βασικό συμπέρασμα του δημοσιογράφου είναι ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών αποτέλεσε το τέλειο πεδίο για να δείξει η Ρωσία τη νέα της δυναμική στη διεθνή σκηνή, την ίδια στιγμή που Δυτικοί ηγέτες αρκέστηκαν σε… παρακάλια!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης