Επικίνδυνο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:19
Επικίνδυνο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη

Δύο εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, οι αρμόδιες για τις εκλογές τουρκικές αρχές ανακήρυξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου νέο δήμαρχο της Πόλης. Ωστόσο, θα μπορούσε να του αφαιρεθεί το αξίωμα. Το «Spiegel» γράφει για το θέμα: «Το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υφίσταται μια ήττα. Έπειτα από πάλη πολλών ημερών για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, οι αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εκλογών αρχές ανακήρυξαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου νικητή. Η απόφαση ωστόσο για επανάληψη των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Ο Ιμάμογλου, μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, μπορεί να έλαβε το έγγραφο της ανακήρυξής του ως δημάρχου, ωστόσο θα μπορούσε να του αφαιρεθεί το αξίωμα, εάν η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσιζε να δεχτεί την ένσταση του AKP και νέες εκλογές».

Για το ίδιο θέμα η «Süddeutsche Zeitung» σχολιάζει: «Το ερώτημα ποιος θα γίνει δήμαρχος εάν και πάλι γίνονταν εκλογές είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Σίγουρα, όμως, είναι ένας ο χαμένος: η τουρκική δημοκρατία και η άρρηκτα με αυτή πεποίθηση μιας ομαλής αλλαγής εξουσίας. Το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν πέρυσι δήλωσε στις προεδρικές εκλογές πως του αρκεί ακόμη και μία ψήφος διαφορά για να αναδειχτεί νικητής. Και τώρα δεν θέλει να αναγνωρίσει τη διαφορά των 14.000 ψήφων. Εάν το AKP τώρα στην Κωνσταντινούπολη ζητήσει νέες εκλογές γιατί δεν θέλει να αφήσει τον σημαντικότερο τουρκικό δήμο στην αντιπολίτευση, διακινδυνεύει πολλά. Όχι μόνο την ντροπή μιας νέας ήττας αλλά και μιας πύρρειας νίκης. Σε περίπτωση που την επόμενη φορά διασφάλιζε μικρό προβάδισμα, τότε η αντιπολίτευση με τη σειρά της θα κατέθετε ενστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα παρατεινόταν η περίοδος της αβεβαιότητας».

Η εντεινόμενη κρίση στη Λιβύη και η Ευρώπη

Ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τον γερμανικό Τύπο είναι η κρίση στη Λιβύη. Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει για αυτό το θέμα: «Η Λιβύη είναι σημαντική για την Ευρώπη. Είναι μια χώρα ενδιάμεσος σταθμός για τους μετανάστες από την Αφρική και ακόμα και στη Λιβύη το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί κάθε κενό. Θα έπρεπε να περιμένει κάποιος ότι η Ευρώπη θα ασκούσε μια υπεύθυνη πολιτική απέναντι σε αυτήν τη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Εξαιτίας των αντιπαραθέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δεν συμβαίνει ωστόσο κάτι τέτοιο… Αυτή όμως η αντιπαλότητα βλάπτει την Ευρώπη. Το Βερολίνο θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία και να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην πολιτική απέναντι στη Λιβύη. Αυτό και προς το δικό του συμφέρον».

Για το ίδιο θέμα η «Frankfurter Rundschau» γράφει: «Τώρα είναι η ώρα της έκκλησης προς τη Λιβύη να αναζητήσουν οι αντίπαλες πλευρές μια ειρηνική λύση. Όσο σωστό όμως κι εάν είναι αυτό, άλλο τόσο κυνικό είναι. Γιατί το κύριο μέλημα είναι και πάλι να αποφευχθούν οι προσφυγικές ροές. Ακόμη όμως κι εάν ακούγεται παράδοξο, ίσως αυτή είναι η ευκαιρία οι Ευρωπαίοι να ξανασκεφθούν την πολιτική τους. Μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να δώσουν μια προοπτική στη χώρα να αναπτυχθεί. Αλλά ακόμα κι εάν η Λιβύη βρίσκεται στον πάτο, δεν είναι αργά».

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 08:19