Επικοινωνία Μπάιντεν-Ρούσεφ στη σκιά των αποκαλύψεων Σνόουντεν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 07:07
Επικοινωνία Μπάιντεν-Ρούσεφ στη σκιά των αποκαλύψεων Σνόουντεν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τις καταγγελίες του πρώην πράκτορ,α Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε τις διαδικτυακές επικοινωνίες στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Βραζιλία είχε χαρακτηρίσει «μη ικανοποιητικές» τις εξηγήσεις που είχαν δώσει οι ΗΠΑ για το απόρρητο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA. Ο Μπάιντεν «εξέφρασε τη λύπη του για τον αρνητικό αντίκτυπο στη Βραζιλία και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα», είπε η υπουργός Επικοινωνιών της Ρουσέφ, Χελένα Τσάγκας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε 25 λεπτά.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή του προς τις αρχές της Βραζιλίας να στείλουν στις ΗΠΑ μια αντιπροσωπεία ώστε να πληροφορηθούν περισσότερες πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες για την υπόθεση. Η Τσάγκας είπε ότι η Βραζιλία αποδέχεται την πρόταση αλλά δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ούτε το ποιος θα πάει στην Ουάσινγκτον αλλά και ούτε το πότε θα γίνει αυτό.

Η εφημερίδα «O' Globo» σε άρθρο της στις αρχές του μήνα ανέφερε ότι η NSA είχε βάλει στο στόχαστρο τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με κατασκοπευτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικές κλήσεις, επικαλούμενη τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν.

Με αφορμή το θέμα αυτό, ορισμένοι Βραζιλιάνοι γερουσιαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να επισκεφθεί η Ρουσέφ την Ουάσινγκτον, τον προσεχή Οκτώβριο ενώ αμφισβήτησαν και την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που μελετούν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Η πρόεδρος πάντως είπε στον Μπάιντεν ότι το ταξίδι της δεν αναβάλλεται και ότι ελπίζει πως η υπόθεση της κατασκοπείας θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τότε.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 08:00