Τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, έπειτα από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης πριν από 100 μέρες, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 161.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν στο εσωτερικό της χώρας λόγω των συγκρούσεων στην πόλη της Μουσούλης» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε πως την Κυριακή διανεμήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, πόσιμο νερό και είδη υγιεινής) σε 4.500 ανθρώπους σε συνοικία της ανατολικής Μοσούλης.

Αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης ανακοίνωσαν την Κυριακή πως 100 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το ανατολικό τμήμα της πόλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου από τον τελευταίο θύλακά τους στα ανατολικά του ποταμού Τίγρη.

Περίπου 100.000 Ιρακινοί στρατιώτες, μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και σιίτες παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, με χερσαία και εναέρια υποστήριξη από τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που ηγούνται οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μοσούλη είχε πληθυσμό περίπου 2 εκατ. κατοίκων πριν από τον πόλεμο. Περίπου 750.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν σήμερα στον δυτικό τομέα της πόλης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την «έντονη ανησυχία» τους για την τύχη των αμάχων στον δυτικό τομέα της πόλης εν όψει των συγκρούσεων. «Οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής και αγαθών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Πολλές οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα τρώνε μόλις μία φορά την ημέρα. Άλλοι εξαναγκάζονται να καίνε τα έπιπλα τους για να ζεσταθούν» ανέφερε η Λιζ Γκραντ, συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης