Επιεικής η εισαγγελία με τον ακροδεξιό Ολλανδό ηγέτη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 14:20
Επιεικής η εισαγγελία με τον ακροδεξιό Ολλανδό ηγέτη
«Η άσκηση κριτικής σε μία θρησκεία δεν είναι τιμωρητέα». Αυτό δήλωσε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη του Ολλανδού βουλευτή της άκρας δεξιάς, Γκερτ Βίλντερς, και ηγέτη του PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) που δικάζεται στο Άμστερνταμ για υποκίνηση φυλετικού μίσους και διακρίσεων προς τους μουσουλμάνους.

«Η κριτική δεν μπορεί να είναι τιμωρητέα, παρά μόνον εάν κατευθύνεται κατά αναμφισβήτητο τρόπο εναντίον των ίδιων των ατόμων και όχι μόνο εναντίον των πεποιθήσεών τους» δήλωσε η εισαγγελέας Μπίργκιτ βαν Ρέσελ.

«Η προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων δεν παίζει κανέναν ρόλο» τόνισε η εισαγγελέας.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την Τρίτη να μη διωχθεί ο Βίλντερς για «προσβολή ομάδας ατόμων», μία από τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, «η σύγκριση του Mein Kampf (Ο Αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ με το Κοράνι μπορεί να είναι προσβλητική, αλλά δεν συνιστά έγκλημα».

Η εισαγγελέας άρχισε σήμερα την αγόρευση επί της ενοχής ή μη του Γκερτ Βίλντερς για τις τέσσερις κατηγορίες της υποκίνησης φυλετικού μίσους και διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων.

Ο Ολλανδός βουλευτής, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου, δικάζεται για τον χαρακτηρισμό του Ισλάμ ως φασιστικού και ζήτησε την απαγόρευση του Κορανίου.

Η δίκη του βουλευτή, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή μονοετούς φυλάκισης και πρόστιμο 7.600 ευρώ, άρχισε στις 4 Οκτωβρίου. Έχουν προγραμματισθεί επτά συνεδριάσεις και η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 14:20