Η Άγκυρα επιμένει στην εκδοχή της: «Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε», όσον αφορά τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μόλις ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα, ο Μποζντάγ, δήλωσε: «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο» για να προσθέσει: «Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα, επέκρινε «κάποιους« στην Ελλάδα οι οποίοι «κάνουν δηλώσεις κοιτώντας την εσωτερική πολιτική σκηνή».

ΥΠΕΝ για βραχονησίδες: «Οι σημαίες είναι στον ιστό»

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία πηγή του υπ. Ναυτιλίας διαβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης ότι «όλες οι σημαίες είναι στις θέσεις τους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λιμενικό σώμα, έχει αναλάβει από τη Δευτέρα την επιτήρηση των βραχονησίδων γύρω από τους Φούρνους.

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιμένει πως η σημαία παραμένει στο σημείο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καθορίζει τι ορίζεται στο Αιγαίο», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι για το συμφέρον της χώρας μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν την «είδηση» για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας, ως αντιπερισπασμό στο περιστατικό στη Ρω. Προειδοποίησε δε, ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης