Επιμένουν οι Ουκρανοί διαδηλωτές

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 10:11
Επιμένουν οι Ουκρανοί διαδηλωτές
Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου παραμένουν κατασκηνωμένοι διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, ενώ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που περιορίζει τις συγκεντρώσεις και ποινικοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους κινητοποιήσεων (ενώ εισάγει και «ρωσικού τύπου» πλαίσιο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

Εν τω μεταξύ, χθες δικαστήριο στο Κίεβο είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τρεις μήνες, προκαλώντας ανησυχίες πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Το νομοσχέδιο «πέρασε» χθες το βράδυ με τις ψήφους του κόμματος του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και των συμμαχικών του κομμάτων. Για να τεθεί σε ισχύ, εκκρεμεί η υπογραφή του προέδρου.

Ο νόμος απαγορεύει στήσιμο εξέδρας, αντίσκηνων ή μεγαφώνων σε ανοικτούς χώρους, προβλέποντας ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο και φτάνουν μέχρι ολιγοήμερη φυλάκιση (σ.σ: 15 ημερών). Ο αποκλεισμός κτηρίων ή άλλη «βαριά διατάραξη της δημόσιας τάξης» επισύρουν, με όχι ιδιαίτερα σαφείς διατάξεις, ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 15 χρόνια. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι διατυπώσεις του νομοσχεδίου φαίνεται να «φωτογραφίζουν» το είδος των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν καταφύγει οι διαδηλωτές των τελευταίων δύο μηνών στο Κίεβο και τις άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης «ρωσικού τύπου» πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίβλεψη των οικονομικών τους.

Η απότομη απομάκρυνση του Γιανούκοβιτς από την Ε.Ε τον περασμένο Νοέμβριο και η στροφή στη Ρωσία είχε προκαλέσει κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, αν και με μικρότερη προσέλευση: Στην διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στο Κίεβο, περίπου συμμετείχαν περίπου 50.000 άτομα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 10:16