Τεράστιες επιπτώσεις επιφέρουν στην οικονομία της Αυστραλίας, πο πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα. Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στην Αυστραλία εδώ και δεκαετίες υποχρέωσαν τις αρχές να εκκενώσουν και άλλες περιοχές σήμερα, καθώς τα νερά αναμένεται ν’ ανέβουν κι άλλο, ενώ οι εξαγωγές της χώρας πλήττονται σοβαρά από το κλείσιμο πολλών ανθρακωρυχείων εξαιτίας της καταστροφής.

Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Κουίνσλαντ, τα νερά έχουν κατακλύσει μια περιοχή ίση με τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί, οδηγώντας σε «πάγωμα» των εργασιών στα ανθρακωρυχεία, γεγονός που ωθεί ήδη τις τιμές ψηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ροκχάμπτον εκκενώθηκαν περίπου 500 σπίτια και οι αρχές αναμένουν ότι το επίπεδο των νερών θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του αύριο. Περίπου 1000 άνθρωποι που έμειναν άστεγοι διαμένουν προσωρινά σε κέντρα φιλοξενίας.

Τα ανθρακωρυχεία της περιοχής, που παράγουν ετησίως περισσότερους από 90 εκατομμύρια τόνους κάρβουνου, έκλεισαν λόγω ανωτέρας βίας, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις εταιρείες να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συνάψει. Το 2009 οι εξαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία ανήλθαν στους 259 εκατομμύρια τόνους και υπολογίζεται ότι με τις πλημμύρες πλήττεται το 35% της παραγωγής. Περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών κοκ (που είναι ζωτικής σημασίας για τα εργοστάσια χάλυβα, ιδίως στην Κίνα) προέρχεται από την Αυστραλία.

Στο Γκλάντστοουν, το λιμάνι φόρτωσης κάρβουνου, τα πλοία έχουν αγκυροβολήσει στ’ ανοιχτά περιμένοντας να ξανανοίξουν οι σιδηρόδρομοι που μεταφέρουν το εμπόρευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε ακριβείς, αλλά μια χοντρική εκτίμηση είναι ότι οι επιπτώσεις της πλημμύρας στην παραγωγή και τη ζήτηση θα περικόψουν γύρω στο 0,45 του ΑΕΠ», υποστήριξε η Έλεν Κίβανς, οικονομολόγος της JP Morgan.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό κατά 03% για το τρέχον τρίμηνο, πρόσθεσε η κ. Κίβανς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης