Η αυξανόμενη κρίση με τη μόλυνση του βακτηριδίου E.coli στη Γερμανία αρχίζει και γίνεται αισθητή και στη βουλγαρική αγορά.

Παραγωγοί κηπευτικών δήλωσαν ότι η ζήτηση της παραγωγής τους μειώνεται σε όλη τη χώρα, καθώς και οι τιμές αγοράς. Οι έμποροι προς το παρόν διατηρούν τις τιμές, ομολογούν όμως ότι οι πελάτες όλο και πιο συχνά ρωτάνε για την προέλευση των προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, αναμένεται όμως να επηρεαστούν και οι ανοιχτές καλλιέργειες, επειδή σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, η αποκατάσταση των τιμών δε θα γίνει πριν βγουν στην αγορά τα πρώτα κηπευτικά ανοιχτής καλλιέργειας.

Οι επιπτώσεις άρχισαν να γίνονται αισθητές τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές εντόπισαν ως την πιθανότερη πηγή της μόλυνσης ένα αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία που παράγει φύτρες φασολιών, και όχι κάποια από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά όπως τα αγγούρια, οι ντομάτες και το μαρούλι.

Αυτό σημαίνει ότι ύποπτο γίνεται άλλο ένα προϊόν, αλλά επίσης και ότι οι πρώτοι ισχυρισμοί από το Αμβούργο ότι η μόλυνση προήλθε από ισπανικά αγγούρια, ή από λαχανικά εισαγωγής, μπορεί να αποδειχθούν εντελώς αναληθείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω αυτών των ισχυρισμών μεγάλοι εξαγωγείς όπως η Ισπανία και η Ολλανδία έχασαν εκατομμύρια ευρώ από παραγωγή που δεν πουλήθηκε, ενώ η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στην εισαγωγή όλων των ωμών λαχανικών από όλα τα κράτη-μέλη Ε. Έ.

Η επιδημία μέχρι χθες είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 άτομα, ενώ πάνω από 2000 άτομα έχουν μολυνθεί. Όλα τα κρούσματα έχουν σημειωθεί στη Γερμανία ή σχετίζονται με ταξίδι στη χώρα αυτή.

Η Βουλγαρία δεν πραγματοποιεί άμεση εξαγωγή για τη Ρωσία, αναμένεται όμως η απόφαση της Μόσχας να πλήξει έμμεσα τον κλάδο στη χώρα, λόγω των προσπαθειών των Ευρωπαίων αγροτών να βρουν αγορές για τα προϊόντα τους σε νέες χώρες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βουλγάρων Αγροτών Χρίστο Τσβετάνοφ, “μέρα με τη μέρα το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται όλο και πιο αισθητό, παρ’ όλο που στην αρχή νομίσαμε ότι δε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Βουλγαρία”. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Πλάμεν Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι οι τιμές είναι σχεδόν κατά 50% χαμηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ακριβώς λόγω του πανικού στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί τα έξοδα παραγωγής. Συνοπτικά στοιχεία για τις ζημιές του κλάδου θα υπάρχουν σε περίπου έναν μήνα.

Πηγή:grreporter

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης