Στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη χώρα της Ωκεανίας από Κινέζο πρωθυπουργό μετά από 11 χρόνια.

Ο Λι Κετσιάνγκ και ο Αυστραλιανός ομόλογός του Μάλκολμ Τερνμπούλ θα έχουν την πέμπτη ετήσια σύνοδο των πρωθυπουργών των δύο χωρών και θα παρακολουθήσουν συνέδριο για τη σινο-αυστραλιανή οικονομική και εμπορική συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τη συμφωνία τους για το ελεύθερο εμπόριο, που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2015 και τρόπους για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην τεχνολογία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την εκπαίδευση και τον τουρισμό.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 108 δισεκατ. δολάρια ΗΠΑ πέρυσι, ενώ οι σωρευτικές αμφίδρομες επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατ. δολάρια.
Η Αυστραλία προσελκύει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό Κινέζων τουριστών και φοιτητών. Πέρυσι, επισκέφθηκαν τη χώρα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Κινέζοι.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει, επίσης, επίσημη επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, έπειτα από το ταξίδι του στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης