Επίσημη συγγνώμη Ομπάμα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 22:30
Επίσημη συγγνώμη Ομπάμα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε επίσημα συγγνώμη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις του νοσοκομείου του οργανισμού στην Κουντούζ στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την Δρ. Τζοάν Λιού (σ.σ.: την πρόεδρο των ΓΧΣ) ότι η έρευνα του υπουργείου Άμυνας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα οδηγήσει σε ένα διαφανές, διεξοδικό και αντικειμενικό πόρισμα για τα γεγονότα και τις συνθήκες του περιστατικού» δήλωσε ο Έρνεστ. «Εάν το κρίνει απαραίτητο, ο πρόεδρος θα δώσει εντολή για αλλαγές ώστε τραγωδίες σαν αυτή να είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον» πρόσθεσε.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της αμερικανικής αεροπορίας στην Κουντούζ στις 3 Οκτωβρίου προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 στελεχών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση χαρακτήρισε την επίθεση δυνητικά έγκλημα πολέμου και κάλεσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό αυτό των Γιατρών του Κόσμου. «Η χρήση αυτού του όρου οδηγεί σε μια συγκεκριμένη νομική ερμηνεία και (...) το υπουργείο Άμυνας (...) λαμβάνει τα περισσότερα μέτρα ασφαλείας από οποιονδήποτε άλλο…για να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών σε επιχειρήσεις που διεξάγει» τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 22:30