Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban ki-Moon, εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς την Ιαπωνία, η οποία επλήγη από σεισμό, τσουνάμι και από μια πυρηνική καταστροφή.

Ο Ban είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό «Fukushima Daiichi».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθα εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου, την αλληλεγγύη του Ο.Η.Ε. στις αρχές της Φουκουσίμα και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που επλήγησαν στην περιοχή», τόνισε ο γ.γ. του Ο.Η.Ε. απευθυνόμενος στον κυβερνήτη της περιοχής, Yuhei Sato.

«Το δυστύχημα αυτό μάς έδωσε πολλά μαθήματα. Πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλειά μας και τους τρόπους αντιμετώπισης των εκτάκτων καταστάσεων αυτού του είδους», τόνισε.

Περίπου 85.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά τη χειρότερη ύστερα από εκείνη στο Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια, πυρηνική καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο Ban επισκέφθηκε ένα κέντρο στο οποίο φιλοξενούνται 300 άνθρωποι που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το πυρηνικό δυστύχημα. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την πόλη Μιναμιζόμα και από την απαγορευμένη ζώνη των 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. θα έχει συνομιλίες εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Naoto Kan, και με τον υπουργό Εξωτερικών, Takeaki Matsumoto.

Μετά την Ιαπωνία, ο Ban θα επισκεφθεί την πατρίδα του, Νότια Κορέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης