Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η ελληνογερμανική συνεργασία αποτελούν τα κεντρικά σημεία στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, απόψε και αύριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του κ. Βεστερβέλε, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Βερολίνου «για μια στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» σχέση με την Αθήνα. Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός θα εκφράσει και πάλι την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα «στον δύσκολο δρόμο της κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση Σαμαρά στην αποφασιστική συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δείχνουν τους πρώτους καρπούς» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στην προσπάθειά της να στηρίξει την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία δεν περιορίζεται στη σημαντική συνεισφορά της στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρουν γερμανικές διπλωματικές πηγές.

Σημαντική θεωρείται η σχέση που αναπτύσσεται μέσω της ελληνογερμανικής συνεργασίας, η οποία προσφέρει μια ευρεία πλατφόρμα συνεργασίας για τις δύο κυβερνήσεις σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση νέων στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα, αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Βεστερβέλε θα είναι η επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, για την οποία η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει τη βοήθειά της, τόσο πριν από την έναρξη της περιόδου όσο και κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Ο κ. Βεστερβέλε αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα απόψε στις 19.00 και να αναχωρήσει αύριο στις 13.00.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης