Επισκέψεις στα «άδυτα» του Κολοσσαίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 01:00
Επισκέψεις στα «άδυτα» του Κολοσσαίου
Για πρώτη φορά στα χρονικά, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι ανοιχτά για το κοινό τα υπόγεια μπουντρούμια του Κολοσσαίου, ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το επάνω τμήμα του μνημείου, που παρέμενε κλειστό από τη δεκαετία του 1970, θα ανοίξει επίσης και πάλι για τους επισκέπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη θέα στην αρχαία αγορά της Ρώμης.

Μετά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., οι αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν τους υπόγειους θαλάμους όπου βρίσκονταν τα κλουβιά των λιονταριών και άλλων θηρίων αλλά και όπου οι μονομάχοι περίμεναν να πληροφορηθούν τη μοίρα τους. Θα ανοίξει επίσης και ένα τμήμα της τρίτης κερκίδας.

«Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να κατεβούν στα μέρη όπου οργανώνονται οι αγώνες και οι επιδείξεις», είπε η διευθύντρια του Κολοσσαίου, Ροσέλα Ρέα.

Σύμφωνα με τη κα Ρέα, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το αμφιθέατρο και στο χώρο επικρατεί συνήθως συνωστισμός. Στις νέες αίθουσες θα γίνονται ξεναγήσεις σε ομάδες των 25 ατόμων κάθε φορά.

Από την Πόρτα Λιμπιτίνα, την «Πύλη του Θανάτου» από την οποία έβγαζαν τις σορούς των νεκρών από το αμφιθέατρο, οι επισκέπτες θα μπαίνουν αυτή τη φορά στα «σπλάχνα» του κτηρίου όπου πριν από δύο χιλιάδες χρόνια διοργανώνονταν αναπαραστάσεις γνωστών μαχών και ναυμαχιών και καλά εκπαιδευμένοι μονομάχοι αντιμετώπιζαν άγρια θηρία.

Σε αντίθεση με ορισμένα εξωτερικά τμήματα που εκτίθονταν στη βροχή και τον αέρα, τα υπόγεια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές πάντως η κατάσταση του κτηρίου δεν είναι καλή και μέχρι σήμερα μόνο το 35% του μνημείου ήταν προσβάσιμο για τους επισκέπτες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 06:52