Επεισόδια στο ΠαρίσιΕπεισόδια ξέσπασαν στο μεσημέρι της Κυριακής κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή τη σχετική διεθνή διάσκεψη που ξεκινά αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε 208 συλλήψεις ατόμων που κατείχαν «ύποπτα αντικείμενα» προχώρησε η αστυνομία, ενώ ο αρχηγός της επισήμανε ότι έχουν αναγνωριστεί 200-300 άτομα που παραβίασαν την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων. Από τους 208 συλληφθέντες κρατούνται οι 174, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ.

Νωρίτερα στην πλατεία Δημοκρατίας ακτιβιστές είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα και πολλοί περισσότεροι εναπόθεσαν εκεί τουλάχιστον τα... παπούτσια τους -αφού δεν τους επετράπη να συγκεντρωθούν στο σημείο-, ενώ αργότερα ξεκίνησαν οδομαχίες σε παρακείμενο δρόμο, μεταξύ περίπου 200 διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας.Πορεία που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι, παραμονή της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, απαγορεύτηκε από την αστυνομία λόγω του ειδικού καθεστώτος ασφαλείας που ισχύει για την πόλη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στους κατόχους των παπουτσιών που πλημμύρισαν την πλατεία, ως απάντηση στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων, βρίσκεται ο πάπας Φραγκίσκος, η σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Επικαλούμενη την κατάσταση συναγερμού, η αστυνομία επέβαλε επίσης κατ' οίκον περιορισμό σε 24 οικολόγους ακτιβιστές πριν από τη διάσκεψη, με τη δικαιολογία πως ήταν ύποπτοι για οργάνωση βίαιων διαμαρτυριών.
Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, International Business Times

Διαβάστε επίσης:
Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα: Το μέλλον της Γης διακυβεύεται στο σιδηρόφρακτο Παρίσι
Παγκόσμιες διαδηλώσεις για την ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Σε κατ’ οίκον περιορισμό 24 ακτιβιστές πριν τη σύνοδο για το κλίμα
«Επιστρατεύουν» 11.000 αστυνομικούς εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015, 20:35