Επεισόδια στο Σάο Πάολο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 13:22
Επεισόδια στο Σάο Πάολο
Σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις σημάδεψαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο Σάο Παόλο κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας το Σάββατο.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ αναφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες και πολυάριθμες συλλήψεις.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου από κοινωνικά δίκτυα σε 135 πόλεις της χώρας, όμως αυτή τη φορά η συμμετοχή του κόσμου ήταν ισχνή, σε σύγκριση με το ένα εκατ. και πλέον των πολιτών που είχαν κατέβει στους δρόμους, ιδιαίτερα νέοι, ζητώντας καλύτερες δημόσιες μεταφορές, καταπολέμηση της διαφθοράς στη διοίκηση και την πολιτική και κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014, που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία και έχει απορροφήσει κολοσσιαία ποσά.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, περίπου 17.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, με σκοπό –όπως ανέφεραν αρκετοί από αυτούς- να υπενθυμίσουμε στις Αρχές τα αιτήματά τους, δηλαδή τερματισμό της διαφθοράς, καλύτερες μεταφορές, Υγεία και Παιδεία.

Στην πρωτεύουσα, μετά τη διαδήλωσή τους κατά της διαφθοράς μπροστά στο Κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το φράγμα των αστυνομικών και να κινηθούν προς το στάδιο Μενέ Γκαρίνσα, όπου διεξαγόταν ο αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, αστυνομικοί επιτέθηκαν και με αέρια πιπεριού κατά ομάδας δημοσιογράφων -ένας από αυτούς, του Γαλλικού Πρακτορείου χρειάστηκε να νοσηλευθεί- οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιατί ένας σκύλος της αστυνομίας δάγκωσε έναν συνάδελφό τους.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 80 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ στο κέντρο του Σάο Πάολο, τρεις διαδηλωτές παρασύρθηκαν από οδηγό Ι.Χ. που προσπαθούσε να αποφύγει τη διαδήλωση.


Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Διαδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 07:45

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 13:24