Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες τη νύχτα στο Παρίσι, ύστερα από την πανεθνική απεργία που παρέλυσε όλη τη Γαλλία και στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σχολεία, δικαστήρια, ταχυδρομεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δημόσιες συγκοινωνίες «κατέβασαν ρολά», καθώς πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 πορείες ενάντια στην πολιτική του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Παρίσι, όπου η αστυνομία είπε ότι περίπου 85.000 άνθρωποι περπατούσαν επί πέντε ώρες από την Πλατεία Δημοκρατίας έως την Πλατεία του Έθνους.

Όταν έπεσε η νύχτα, εκατοντάδες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων περικύκλωσαν την περιοχή όπου, ανάμεσα στους διαδηλωτές, εντοπίστηκαν αναρχικοί με σημαίες να ανάβουν φωτιές σε κάδους και να σπάνε τζάμια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, προσπαθώντας να τους διασπάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ξέσπασε «μάχη» στις γωνιές των πλατειών, όπου η αστυνομία προσπαθούσε να εγκλωβίσει τους αρχηγούς των αντεξουσιαστών.

Τελικά, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις μόνο στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

Νωρίτερα, τα σωματεία είπαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα πλησίασε τα 3 εκατομμύρια, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι ήταν γύρω στο 1,5 εκατομμύριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης