Επεισοδιακές οι εκλογές στην Αλβανία

Επεισοδιακές οι εκλογές στην Αλβανία
Σε κλίμα έντασης διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Αλβανία, τέσσερις μήνες μετά την σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα διαφθοράς, που στοίχησε ακόμη και νεκρούς.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από περιστατικά πολιτικής βίας και εκρήξεις βομβών, αφού τουλάχιστον έξι υποψήφιοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού ενώ εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα ή κατοικίες.

Στις εκλογές συμμετέχουν 56 κόμματα που σχηματίζουν τις δύο μεγάλες συμμαχίες, το «Συνασπισμό για τον πολίτη» του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και τη «Συμμαχία για το Μέλλον» με επικεφαλής το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του δημάρχου των Τιράνων, Έντι Ράμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, όπου ο Έντι Ράμα θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία έναντι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Λιουλζίμ Μπάσα.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η αναμέτρηση και στη Χιμάρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Έλληνες μειονοτικοί. Στην Χιμάρα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σημειώνονται σοβαρά επεισόδια.

Τη θέση του δημάρχου στην κωμόπολη αυτή διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος από το ΚΕΑΔ, o Γιώργος Γκόρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Δημήτρης Λαζάρης του MEGA και ο Σάβο Πρίφτι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, μήνυμα προς τα δύο βασικά κόμματα να συμπεριφερθούν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής με σωφροσύνη, ώστε να επιτραπεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος να ψηφίσει και στους διεθνείς παρατηρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν 250 διεθνείς παρατηρητές.

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, 07:17