Η σωστή αίσθηση της γεύσης και η δημιουργικότητα δεν θα επαρκούν στο μέλλον για να έχουν τα φαγητά την καλύτερη υφή και να είναι πιο νόστιμα.

Αυτό υποστήριξε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Επιστημονικών Επιτευγμάτων στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός ερευνητής, καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Κεντ Κιρσχενμπάουμ. Ο καθηγητής προτείνει στους μάγειρες του μέλλοντος να μελετήσουν αυτό που ονομάζει μοριακή γαστρονομία και βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός ειδικός τόνισε πως οι μάγειρες έχουν πλέον αρχίσει να ακούν τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, αναφέρει τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να βράζει το αυγό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η θερμοκρασία αυτή πρέπει να είναι ακριβώς 65 βαθμοί Κελσίου και δικαιολογούν την «οδηγία» αυτή, λέγοντας ότι κατανοούν καλύτερα το πώς αντιδρούν οι πρωτεΐνες των τροφίμων στις διαφορετικές θερμοκρασίες και πώς αυτό επηρεάζει τη γεύση και την υφή των φαγητών.

«Κάποια ημέρα», υπογραμμίζει ο Κιρσχενμπάουμ, «θα καταφέρουμε να μαγειρεύουμε το φαγητό μας με υπέρηχους ή με κάποια άλλη τεχνολογία ηχητικών κυμάτων. Αυτό μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα φουτουριστικό, αλλά κάτι ανάλογο ίσχυε και για τους φούρνους μικροκυμάτων τη δεκαετία του ’70. Μια από τις επικρατούσες τάσεις στη βιομηχανία τροφίμων είναι η προτίμηση των καταναλωτών σε τοπικά προϊόντα».

Ο ίδιος πιστεύει πως η βιομηχανία τροφίμων και οι καταναλωτές πρέπει να υιοθετήσουν δραστικές αλλαγές, επειδή προβλήματα, όπως η υπεραλιεία, πρέπει να λυθούν. Ο Κιρσχενμπάουμ προέβλεψε ότι καινοτομίες στον τομέα της επιστήμης τροφίμων θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν να απολαμβάνουν γεύσεις που σήμερα θεωρούνται εξωτικές, όπως οι τσούχτρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Αμερικανός χημικός προβλέπει ανάλογες αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι καταναλώνουν το κρέας. Οι πρωτεΐνες από το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας θα χρησιμοποιούνται, για να παράγονται μπριζόλες σε εργοστάσια…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης