Επιστημονική έρευνα ανοίγει νέους δρόμους στη γραφή Braille

Επιστημονική έρευνα ανοίγει νέους δρόμους στη γραφή Braille
Ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα που για πρώτη φορά επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τα γράμματα της γραφής Braille δημιούργησαν Aμερικανοί ερευνητές.

Πρόκειται για ένα «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στο μάτι του ασθενούς και «στέλνει» τις εικόνες του συστήματος Braille απευθείας στον εγκέφαλο. Έτσι, ο ασθενής μπορεί, μέσω των ηλεκτρικών σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλός του, να οπτικοποιήσει σωστά τα γράμματα και τις λέξεις του αλφαβήτου Braille σε ποσοστό 80% έως 90%.

Σύμφωνα με το «New Scientist», οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Λόριτζεν της εταιρείας «Second Sight Medical Products», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα νευροπροσθετικής «Frontiers in Neuroprosthetics», ανέφεραν ότι αντί ο τυφλός να νιώθει τα γράμματα Braille στις άκρες των δαχτύλων του, μπορεί να τα «δει» να προβάλλονται στον νου του και έτσι να τα διαβάσει. Πειράματα έδειξαν ότι ένας ασθενής, εκτός από μεμονωμένα γράμματα, μπορούσε να διαβάσει λέξεις με δύο έως τέσσερα γράμματα.

Η νέα τεχνική μπορεί να προσφέρει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από μερική ή ολική απώλεια όρασης λόγω καταστροφής των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, αλλά στους οποίους δεν έχουν πειραχτεί τα νεύρα που μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Στο μέλλον, μάλιστα, είναι πιθανό ότι οι τυφλοί θα μπορούν να διαβάσουν ακόμα και τις πινακίδες στους δρόμους, καθώς ένα εμφύτευμα στο μάτι τους θα «μεταφράζει» το κανονικό αλφάβητο σε Braille και μετά θα στέλνει τις σχετικές εικόνες στον εγκέφαλό τους.Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012, 13:56