Ακολουθεί η επιστολή αναγνώστη του zougla.gr που ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, στην οποία αναφέρει… την απίστευτη αναλγησία της ολλανδικής αστυνομίας σε κλοπή που του συνέβη και τη συγκρίνει μάλιστα με ένα αντίστοιχο συμβάν στη Βουλγαρία.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ο Κωνσταντίνος, ζω και εργάζομαι στην Ολλανδία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου εδώ στην Ολλανδία είναι θετική και χωρίς προβλήματα. Διαμένω στην περιοχή του Άρνεμ και εργάζομαι στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά αυτό ήταν μέχρι περίπου ένα μήνα πριν, το βράδυ που επισκέφτηκα ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων απέναντι από το σπίτι μου, στις 14 Οκτωβρίου, περίπου στις 8:20.

»Έβαλα την κάρτα μου και προσπάθησα να βγάλω 1.000 ευρώ αλλά, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, το μηχάνημα επανήλθε στην αρχική οθόνη και μου επέστρεψε την κάρτα, χωρίς να μου δώσει τα χρήματα, περίμενα δίπλα από το μηχάνημα και έλεγξα το λογαριασμό μου, μέσα από εφαρμογή που έχω στο κινητό μου. Από το λογαριασμό μου δεν έλειπαν χρήματα.

»Κάποιος άλλος που ήταν πίσω από εμένα έβαλε την κάρτα του, το μηχάνημα απέρριψε την κάρτα του, κάνοντας χαρακτηριστικό ήχο και του έδωσε ένα ποσό. Εκείνη τη στιγμή η εφαρμογή της τράπεζας στο κινητό μου “κόλλησε” και από το λογαριασμό μου έλειπαν 1.000 ευρώ. Μόλις κατάλαβα τι είχε γίνει, φώναξα στο κύριο “σταμάτα, αυτά είναι τα λεφτά μου”, αλλά αυτός επιβιβάστηκε τρέχοντας στο αυτοκίνητό του και διέφυγε με μεγάλη ταχύτητα. Προσπάθησα να το σταματήσω χωρίς επιτυχία, εάν είχα σταθεί μπροστά στο αυτοκίνητό του θα με είχε σκοτώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Το συμβάν το κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αυτόματου μηχανήματος ανάληψης χρημάτων, καθώς και οι κάμερες ασφαλείας του απέναντι καταστήματος. Το περιστατικό το είδαν και τρεις μάρτυρες οι οποίοι με βοήθησαν να καλέσω την Ολλανδική αστυνομία, αφού βρισκόμουν σε κατάσταση πανικού.

»Η Ολλανδική αστυνομία κατέγραψε το περιστατικό και ελέγχοντας τις κάμερες ασφαλείας διαπίστωσε ότι φαινόταν καθαρά ο άνθρωπος που πήρε τα χρήματά μου, τα δύο ψηφία της πινακίδας, το χρώμα, η μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου του. Επιπλέον η Ολλανδική αστυνομία έχει και τα στοιχεία του ανθρώπου που πήρε τα χρήματα από την καταγραφή χρήσης του αυτομάτου μηχανήματος.

»Στην περιοχή που είναι το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων, υπάρχουν περίπου 20 κάμερες σε μια απόσταση 200 μέτρων περιφερειακά του κτηρίου, επομένως το αυτοκίνητο καταγράφηκε από όλες τις κάμερες ασφαλείας, αφού ο ένοχος διέφυγε από την πίσω μεριά του κτηρίου.

»Η Ολλανδική αστυνομία μου είπε ότι θα με ενημερώσει σύντομα. Αφού περίμενα μία εβδομάδα, επισκέφτηκα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου να ρωτήσω τι είχε γίνει με την υπόθεσή μου. Η αστυνομικός εκεί μου είπε ότι δεν έχει νέα και ότι θα επικοινωνήσει μαζί μου ο αρμόδιος αστυνομικός. Μετά από μία εβδομάδα, επισκέφτηκα ξανά το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και η αστυνομικός με πληροφόρησε ότι η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά, επειδή δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να βρουν τον ένοχο. Η αστυνομικός, έχοντας προκλητική και εριστική συμπεριφορά, μου είπε ότι θα μου στείλει την αναφορά στο σπίτι μου και ότι έχουν πιο σοβαρές υποθέσεις να ασχοληθούν και αρκετό χρόνο έχασαν για μένα.

»Σε επικοινωνία που είχα με την Ολλανδική τράπεζα για να με αποζημιώσει για την αστοχία του αυτόματου μηχανήματος ανάληψης χρημάτων της, η Ολλανδική τράπεζα μου ζήτησε την έκθεση της αστυνομίας την οποία δεν μου την δίνει η Ολλανδική αστυνομία και είπε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση και η ίδια. Η Ολλανδική τράπεζα μου είπε επιπροσθέτως ότι το μηχάνημα ανήκει σε άλλη εταιρεία και όχι σε τράπεζα. Βέβαια η Ολλανδική τράπεζα κρύβεται πίσω από την απραξία και την αδιαφορία της Ολλανδικής αστυνομίας και δεν με αποζημιώνει.

»Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ολλανδική αστυνομία δεν θέλει να βρει τον ένοχο. Θεωρούμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, επειδή είμαι αλλοδαπός; Γιατί σε άλλη περίπτωση, για παράβαση του ΚΟΚ από συνάδελφό μου, η αστυνομία βρήκε πολύ εύκολα τη διεύθυνσή του, στη χώρα που ήταν εγγεγραμμένο το αυτοκίνητό του και έστειλε κλήση στον ιδιοκτήτη του οχήματος, σε άψογη μετάφραση στη γλώσσα του, για υπερβολική ταχύτητα.

»Η αστυνομία τελικά και η δικαιοσύνη της Ολλανδίας εκτός από τυφλή πρέπει να είναι και κουφή. Μάλλον για τον αστυνομικό τα 1.000 ευρώ δεν θεωρούνται μεγάλο πόσο και αδίκημα η κλοπή τους και για αυτό δεν ασχολείται.

»Επικοινώνησα και με την πρεσβεία και με το προξενείο της Ελλάδας στην Ολλανδία. Το προξενείο μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθόσον όταν στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες υποθέσεις, η Ολλανδική αστυνομία έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα του Έλληνα Πρόξενου.

»Γιατί να έχουμε Προξενείο και Πρεσβεία στην Ολλανδία, αφού για τους Ολλανδούς δεν έχουμε ιδιαίτερη αξία ως Ευρωπαίοι πολίτες και συμπεριφέρονται σε μας με αυτόν τον τρόπο;

»Στην Ολλανδία υπάρχουν τόσες πολλές κάμερες και τόσοι πολλοί αστυνομικοί αλλά δεν μπορούν να βρούμε κανέναν ένοχο. Γιατί υπάρχουν αστυνομικοί και τόσες κάμερες, αφού δεν εγγυώνται την ασφάλεια ;

»Σε άλλο κράτος στο οποίο έχω διαμείνει, όπως η Βουλγαρία, είχα μια άτυχη στιγμή με κάποια κυρία, που πήρε το κινητό μου από τα χέρια της κοπέλας μου, χωρίς αυτή να το καταλάβει. Καλέσαμε την αστυνομία, η οποία αστυνομία έλεγξε τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος και δεν μπόρεσε να δει το πρόσωπό της κυρίας από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος και μας ενημέρωσε ότι ήταν δύσκολη η σύλληψή της, όμως εμείς δώσαμε τα στοιχεία της συσκευής στην αστυνομία. Μέσα σε 10 λεπτά, η αστυνομία βρήκε το κινητό και επισκέφτηκε το σπίτι της κυρίας και πήρε το κινητό και μας το παρέδωσε την επόμενη ώρα.

»Αυτές οι δύο ιστορίες πιστεύω ότι μαρτυρούν το γεγονός ότι κάποιοι αστυνομικοί κυρίως της Ολλανδίας ξεχνούν ότι πρέπει να τιμάνε τη στολή την οποία φέρουν και να μη δρούνε προσωπικά και εγωιστικά επιβάλλοντας έτσι όπως αυτοί θεωρούν αυτοί το νόμο και όχι έτσι όπως είναι ο νόμος.

»Στην πρώτη περίπτωση ο αστυνόμος τιμωρεί τον Ευρωπαίο πολίτη γιατί θίγει τα συμφέροντα της χώρας του ενώ στην άλλη περίπτωση αδιαφορεί αφού δεν θίγει τίποτα από τη χώρα του.

»Τα συμπεράσματα δικά σας, για το πώς αυτή η χώρα αντιμετωπίζει τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το τι κατηγορίας άνθρωποι θεωρούνται οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που διαμένουν εκεί. Κατά τα άλλα, η Ολλανδία είναι η πρώτη η οποία θέλει μία ενωμένη Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης