Σχετικά ήρεμη νύχτα πέρασε η Τουρκία έπειτα από έξι ημέρες κλιμακούμενης εξέγερσης. Οι συγκρούσεις περιορίστηκαν στην πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και των αντλιών νερού από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς με εξαμελή επιτροπή των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ, η οποία έληξε μάλλον άδοξα. Πάρα ταύτα, σημειώθηκε ελαφρά εκτόνωση της έντασης, με αποτέλεσμα να υπάρξει αθρόα προσέλευση διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της Πόλης, αλλά χωρίς επέκταση ή κορύφωση των συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών – και μάλιστα σε κυρίαρχη θέση – είναι η απομάκρυνση της ηγεσίας της αστυνομίας και των τοπικών διευθυντών από τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Η επιστροφή του Ερντογάν

Η γενική αυτή εικόνα του τελευταίου 24ώρου χαρακτηρίζεται από τη στάση αναμονής των διαδηλωτών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των πολιτικών οργανώσεων και των κοινωνικών φορέων εν όψει της επιστροφής του πρωθυπουργού από την περιοδεία του στη Βόρειο Αφρική. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απουσίαζε από τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων κορυφώθηκε και η σύγκρουση, καλείται να διαχειριστεί τον δεύτερο κύκλο της αντιπαράθεσής του με το κοσμικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, που δεν αποδέχεται την πρόθεσή του να εξισλαμιστεί, στο πλαίσιο της προοπτικής αλλαγής του Συντάγματος και εγκαθίδρυσης προεδρικής δημοκρατίας με τον ίδιο στη θέση του προέδρου με συνταγματικά κατοχυρωμένες υπερεξουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους αρθρογράφους και παρατηρητές που από χθες άρχισαν βήμα βήμα να εκφράζουν ανοιχτά τις σκέψεις τους από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά παράθυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να εξεγερθεί πέρα από κομματικές εξαρτήσεις και πολιτικές ταυτότητες. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της κοινωνίας αλλά και οι πολιτικοί σύμμαχοι του Ερντογάν που τον κατηγορούν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει πλήρη εικόνα τού τι συμβαίνει στην τουρκική κοινωνία. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες εκτόνωσης που ελήφθησαν από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς – καθώς και οι δύο αποτελούν βασικούς πυλώνες της ηγεσίας του κυβερνητικού κόμματος – προδίδουν τη διάθεση μέρους του κόμματος του Ερντογάν να συνδιαλλαγεί με την κοινωνική πραγματικότητα και να μην ωθήσει τα πράγματα σε μία ολική ρήξη μεταξύ των ισλαμιστών  και των κοσμικών-μετακεμαλιστών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία οφείλει, επίσης, να διαχειριστεί την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε ως προς το πρόσωπό του, η οποία και περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμών του, τουλάχιστον στα μέτωπα τα οποία είναι ανοιχτά, δηλαδή με τη Συρία, το Ισραήλ, το Ιράν και το Κουρδικό. Υπό αυτήν την έννοια, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τις ποιοτικές αλλαγές που συντελέστηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα και οι οποίες έθεσαν τη χώρα σε κατάσταση σταδιακής εσωτερικής αποσταθεροποίησης.

Επεισόδια στην Άγκυρα

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε χθες το βράδυ σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που μετείχε σε ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση.

Χιλιάδες συνδικαλιστές του στενού αλλά και ευρύτερου δημόσιου τομέα κατέκλυσαν την πλατεία Κιζιλάι  στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαδήλωσαν με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που αισθάνθηκαν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα, ενώ το αέριο εισχώρησε στα γειτονικά εστιατόρια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ένας μάγειρας που ένιωσε δυσφορία έκανε εμετό μπροστά από το κατάστημά του. Χιλιάδες Τούρκοι κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας για έκτη ημέρα, για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης