Την απόφαση να αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) και να επιστρέψει από τον προσεχή Ιούλιο στην αλιεία φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς ανακοίνωσε η Ιαπωνία.

Το Τόκιο σπάει το διεθνές μορατόριουμ που ίσχυε από το 1986 προκαλώντας έντονες επικρίσεις από κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εξέφρασαν «μεγάλη απογοήτευση» χαρακτηρίζοντας την απόφαση ξεπερασμένη και περιττή». Η Ιαπωνία ακολουθεί τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοινώνοντας την απόφαση, έδωσε εξηγήσεις για το σκεπτικό της Ιαπωνίας: «Οι χώρες που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην προστασία των φαλαινών δεν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε απτά βήματα προς την επίτευξη κοινής θέσης και έτσι κατά την σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας τον Σεπτέμβριο έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό να επιδιώξουμε την συνύπαρξη κρατών με διαφορετικές απόψεις, κάτι που μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνησε ότι η αλιεία θα «περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» της Ιαπωνίας και πως δεν θα επεκτείνεται «στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο», περιοχές για τις οποίες υπάρχει απόφαση του 2014 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ορίζει ότι η Ιαπωνία οφείλει να σταματήσει την φαλαινοθηρία. Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους, ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται, και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.

Η θήρευση κητοειδών αποτελεί για τους Ιάπωνες εθνικιστές επιχείρημα υπέρ της διατήρησης των παραδόσεων. Στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ. Από το 1987, λίγο μετά το μορατόριουμ, η Ιαπωνία συνέχισε το κυνήγι φαλαινών βαφτίζοντας το αλιεία για ερευνητικούς σκοπούς μια που υπήρχε το σχετικό παραθυράκι στη διεθνή συνθήκη. Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Οι περισσότεροι Ιάπωνες ωστόσο δηλώνουν ότι δεν τρώνε το κρέας της φάλαινας, ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια. Κατά την εφημερίδα Asahi, το κρέας φάλαινας αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ιαπωνία.
Πηγή: Euronews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης