Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει σήμερα συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και υπουργικού συμβουλίου που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα, όπου επέστρεψε χθες το βράδυ για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ότι μια «σημαντική απόφαση» θα ανακοινωθεί μετά το συμβούλιο ασφαλείας, αλλά δεν είχε αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι δύο συνεδριάσεις γίνονται την ώρα που το κύμα εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση.

Το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) απαγόρευσε μέχρι νεωτέρας όλες τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το YOK ζήτησε επίσης να εξετασθεί η κατάσταση των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το Anadolu.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στη Μαρμαρίδα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, την ώρα που γινόταν η απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή το βράδυ, επέστρεψε εσπευσμένως στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμενε έκτοτε.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι ο πρόεδρος έφτασε στην Άγκυρα χθες το βράδυ, όπου δέχθηκε, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έναν ξένο ηγέτη για μια διμερή συνάντηση, τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, της οποίας θα προεδρεύσει ο Ερντογάν, προγραμματιζόταν να αρχίσει στο προεδρικό μέγαρο στις 12.00 ώρα Ελλάδος.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει επίσης στο προεδρικό μέγαρο, η περιοχή γύρω από το οποίο είχε βομβαρδιστεί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Την Τρίτη οι Αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζομένους στο Υπουργείο Παιδείας που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σημειώνεται ότι περίπου 9.300 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης