Τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους έχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα οι κάτοικοι παραθαλάσσιας πόλης στην επαρχία Φουκουσίμα της Ιαπωνίας μετά από έναν και πλέον χρόνο. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι, NHK, οι κάτοικοι της Μιναμισόμα μπορούν μεταξύ άλλων να παραμένουν για αρκετές ώρες καθημερινά έξω από τα σπίτια τους καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος άναψε το «πράσινο» φως για την επιστροφή τους μετά τις σχετικές μετρήσεις ραδιενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διαδοχικές εκρήξεις σε κτήρια των πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου «Fukushima Daiichi», λίγες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011, είχε οδηγήσει τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Naoto Kan, να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας ζώνης πλήρους εκκένωσης 20 χλμ. περιμετρικά των εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστροφή δεν αφορά σε όλους τους κατοίκους της Μιναμισόμα καθώς σε ορισμένα σημεία της πόλης τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις τεράστιες ελλείψεις στο δίκτυο υποδομών καθώς και για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από το πυρηνικό ατύχημα», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Katsunobu Sakurai.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Αρχές Απριλίου η επιστροφή των κατοίκων κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 06:12

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης