«Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κυπριακή δανειακή σύμβαση, ενώ υπέδειξε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την κατάθεση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός – όπως είπε – ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρήζει κρατικής στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι υπέδειξε στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να μελετήσει εάν ευθύνονται η προηγούμενη κυβέρνηση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγών εναντίον τους. Παράλληλα, ήγειρε και το θέμα της Pimco, του διεθνούς οίκου που ανέλαβε τον διαγνωστικό έλεγχο για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών, ενώ διατύπωσε αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της.

«Εάν ήταν σοβαρή εταιρεία», ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσόστομος, «θα έπρεπε να κάνει την έρευνα και να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Από τη στιγμή που έχει δύο προτάσεις τουλάχιστον, εμένα με βάζει σε πολλές υποψίες».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης