Τη λήξη των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Σικάγο των Η.Π.Α..

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην πολιτεία και το συνδικάτο των δασκάλων οδήγησαν τελικά σε μια πρωταρχική συμφωνία, την οποία ο δήμαρχος της πόλης παρουσίασε ως αποτέλεσμα «ενός ειλικρινή συμβιβασμού» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ήταν ότι δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Έτσι λοιπόν ήταν ώρα να σταματήσουμε την απεργία. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε το τέλειο συμβόλαιο. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που επιτέλους επιστρέφουμε πίσω στις αίθουσες. Όλα τα μέλη μας είναι χαρούμενα που θα ξαναδούν τους μαθητές τους. Ήταν μια δύσκολη απόφαση (η απεργία)», εξήγησε στις δηλώσεις της η επικεφαλής του συνδικάτου, Karen Lewis.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Σικάγο, Rahm Emanuel, εξέφρασε την ανακούφισή του για τη λήξη των κινητοποιήσεων, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την πάγια θέση του στη σπουδαιότητα μιας μεγαλύτερης (σε διάρκεια) σχολικής ημέρας και χρονιάς καθώς θα μπορούν πλέον τα παιδιά να λαμβάνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται και τους αξίζει.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί έναν ειλικρινή συμβιβασμό, ο οποίος επιτρέπει την επιστροφή στον πρωταρχικό ρόλο του σχολείου: την εκπαίδευση των παιδιών μας. Σηματοδοτεί μια καινούρια ημέρα και μια νέα κατεύθυνση για τα Δημόσια Σχολεία του Σικάγου. Οι δάσκαλοι θα έχουν μεγαλύτερους μισθούς και οι μαθητές καλύτερο επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις οι φορολογούμενοι πλήρωναν περισσότερα και τα παιδιά μας λάμβαναν λιγότερα. Αυτή τη φορά ισχύει το αντίθετο», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για περισσότερο από μια εβδομάδα οι δάσκαλοι απείχαν από τα καθήκοντά τους, προχωρώντας σε απεργία διαρκείας. Βασικό πεδίο διαμάχης με τις τοπικές Αρχές ήταν η προώθηση διατάξεων που άνοιγαν τον δρόμο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν εξωσχολικοί παράγοντες (ενδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα) καθώς και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας με παράλληλο «πάγωμα» της μισθοδοσίας. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια ανανέωσης των μισθών τους από τον περασμένο Ιούνιο.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 350.000 μαθητές παρέμειναν στα σπίτια τους λόγω της απεργίας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους εκπαιδευτικούς στο Σικάγο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012, 02:34

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης