«Επιταχύνεται η διαδικασία εφαρμογής του οδικού χάρτη για τη Μανμπίτζ»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, 09:43
«Επιταχύνεται η διαδικασία εφαρμογής του οδικού χάρτη για τη Μανμπίτζ»
Η διαδικασία για την εφαρμογή μιας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τη συριακή πόλη Μανμπίτζ έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG παραμένει μέσα στην πόλη.

«Η διαδικασία στη Μανμπίτζ έχει επιταχυνθεί παρά τις καιρικές συνθήκες, όμως ο οδικός χάρτης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τώρα και ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι οι ΗΠΑ» επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι, εκτός από τις κοινές περιπολίες στην πόλη, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει να εργάζεται με την Ουάσινγκτον προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα διοικεί τη Μανμπίτζ και ποιοι θα συμμετέχουν στις μονάδες ασφαλείας μόλις η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσυρθεί από την περιοχή.

Έπειτα από μήνες διαφωνιών ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν τον Ιούνιο σε έναν οδικό χάρτη βάσει του οποίου η YPG θα αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο οδικός αυτός χάρτης καθυστερεί να εφαρμοστεί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης επιθυμεί την εφαρμογή του οδικού χάρτη το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η χώρα του θα περιμένει μόνο μερικές εβδομάδες μέχρις ότου απομακρυνθούν τα μέλη της πολιτοφυλακής από τη Μανμπίτζ. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχεί η YPG, ελέγχουν τη Μανμπίτζ από το 2016.

Ο Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για να πάρει μέρος στη διάσκεψη των 79 χωρών που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες οι λεπτομέρειες της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία αλλά και της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ιδέες για τη ζώνη ασφαλείας. Το συζητάμε και με τους Ρώσους και προσπαθούμε να το συντονίσουμε με τους Αμερικανούς» εξήγησε.

Η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας με την επιμελητειακή στήριξη των συμμάχων της και επιμένει ότι από αυτή θα πρέπει να εκδιωχθεί η YPG. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η ζώνη ασφαλείας δεν μπορεί να είναι μια περιοχή που θα προσφέρει προστασία στην κουρδική πολιτοφυλακή.

Επιπλέον ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συστήνεται μια ομάδα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας συγκεκριμένα για να επικεντρωθεί στη διαδικασία απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Έχουμε δημιουργήσει τον μηχανισμό για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί συντονισμένα και χωρίς προβλήματα» διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, 09:50