Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 01:45
Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι πάγοι στην ανατολική Ανταρκτική άρχισαν να λιώνουν πιο γρήγορα μετά το 2006, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη του αναμενομένου, άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature's Geoscience οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανατολική Ανταρκτική χάνει κατά μέσον όρο από 5 έως 109 τόνους πάγους το χρόνο, από τον Απρίλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2009, αλλά μετά το 2006 ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι έχει επιταχυνθεί.

«Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλες απώλειες πάγων στην ανατολική Ανταρκτική, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, μετά το 2006», δήλωσε ο υπεύθυνος, του κέντρου διαστημικών ερευνών του πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Ενώ πρόσθεσε «Αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει μία σημαντική αλλαγή στην ανατολική Ανταρκτική, που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στα επίπεδα των θαλασσών στον κόσμο».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 08:53