Επιτυχημένη αποστολή του «Epoxi»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, 01:13
Επιτυχημένη αποστολή του «Epoxi»
Ο αμερικανικός διαστημικός δορυφόρος Epoxi (εποχή) πλησίασε χθες, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων, από τον πυρήνα του μικρού κομήτη Hartley 2, από τον οποίο έβγαλε εντυπωσιακές φωτογραφίες, σύμφωνα με τις εικόνες της τηλεόρασης της NASA.

Είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας που μια διαστημική βολίδα φθάνει τόσο κοντά στον πυρήνα ενός κομήτη για να βγάλει φωτογραφίες και να εκτελέσει και άλλες μετρήσεις με φασματόμετρο, τονίζουν οι υπεύθυνοι για αυτή την αποστολή.

Οι ερευνητές ελπίζουν να συγκεντρώσουν έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με τον κομήτη για να κατανοηθούν καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η σύνθεση αυτών των ουράνιων σωμάτων, που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.

Οι κομήτες είναι μεγάλα κομμάτια πάγου αναμεμιγμένα με άλλα υλικά που προέκυψαν από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και «βομβαρδίζουν» από τότε συνεχώς τους πλανήτες και τα φεγγάρια, όπως μαρτυρούν π.χ. οι κρατήρες στο φεγγάρι μας.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, 01:16