Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το σχέδιο των συντελεστών της ολλανδικής εναλλακτικής εφημερίδας «De Correspondent», οι οποίοι επιδίωξαν έναν διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης. Μη θέλοντας έσοδα από διαφημίσεις, έκαναν έκκληση για εθελούσιες συνδρομές και συγκέντρωσαν ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Δηλαδή πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολογίζαμε ότι χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε την έκδοσή της», η οποία υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρομπ Βάινμπεργκ, αρχισυντάκτης της «De Correspondent» και ένας εκ των εμπνευστών του σχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιδρυτές της εφημερίδας, ορισμένοι εκ των οποίων είναι γνωστά ονόματα της ολλανδικής δημοσιογραφίας, είχαν δημοσιεύσει τον Μάρτιο στο Διαδίκτυο μία δημόσια έκκληση για χρηματική ενίσχυση μέσω συνδρομών του εγχειρήματός τους, που στόχο είχε την δημιουργία ενός φύλλου «ποιοτικού, που θα δίνει έμφαση στην έρευνα και στην εμβάθυνση στα θέματα, και τις εναλλακτικές μορφές δημοσιογραφίας», δηλώνει ο Βάινμπεργκ.

«Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν συχνά για εξαιρέσεις, για ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία, όπως φερ’ ειπείν για μία τράπεζα που χρεοκόπησε: εμείς επιθυμούμε να στρέψουμε την προσοχή στις δομές που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος. «Με άλλα λόγια, τα νέα μιλούν για ό,τι συμβαίνει σήμερα, όμως ποτέ για αυτό που συμβαίνει καθημερινά», υπογράμμισε ο Βάινμπεργκ.

Η «De Correspondent» εξάλλου θέλει να αποφύγει τις παγίδες στις οποίες πέφτουν οι παραδοσιακές εφημερίδες με την εμμονή τους μήπως και δεν συμπεριλαμβάνουν κάτι που εμπεριέχουν οι ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα οι διαφορές ανάμεσα στα παραδοσιακά έντυπα μέσα «βαθμηδόν να μειώνονται», διευκρινίζει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως, αυτό έχει ως άμεση επίπτωση να υπάρχει όλο και μεγαλύτερος χώρος στην αγορά για τα εναλλακτικά σχήματα», επεσήμανε. Για να γίνει κάποιος «μέλος» του σχεδίου «De Correspondent» αρκεί να υπογράψει μία ετήσια συνδρομή στην εφημερίδα ύψους 60 ευρώ. Σε περίπτωση που το απαιτούμενο ποσόν για την ίδρυση της εφημερίδας δεν επαρκούσε, τα χρήματα απλώς θα επιστρέφονταν στους πρόθυμους συνδρομητές.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης