Του Κώστα Μπετινάκη

Στην προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο για επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ, πρώην διπλωμάτης Elliott Abrams, δέχθηκε από πολλούς βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δύσκολες ερωτήσεις, παρόλο που σε γενικές γραμμές όλοι συμφωνούσαν για την αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Abrams αντιμετώπισε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, σε ειδική ακροαματική διαδικασία, για πρώτη φορά από τότε που ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τη Βενεζουέλα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τον περασμένο μήνα.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής βρήκαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν το παρελθόν των αμερικανικών επεμβάσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής,  ανάμεσά τους η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος στη Μινεζότα Ilhan Omar (με καταγωγή από τη Σομαλία).

Οι επικρίσεις της αντιμετωπίσθηκαν με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο από μερίδα του αμερικανικού Τύπου, ενώ ο φιλοκυβερνητικός την επέκρινε για τη συμπεριφορά της απέναντι στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Joaquin Castro ρώτησε τον Abrams αν γνώριζε «για τις αποστολές όπλων στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση της Βενεζουέλας». Θύμισε ακόμη πως ο
Abrams είχε πει ψέματα στο Κογκρέσο το 1991 για τον ρόλο που είχε παίξει στο σκάνδαλο «χρήματα από το Ιράν, όπλα στους Κόντρας της Νικαράγουα».

«Πώς μπορούμε να σας έχουμε εμπιστοσύνη σήμερα;» τον ρώτησε.

Σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του στην Επιτροπή, εισήλθαν στην αίθουσα για να διαμαρτυρηθούν διαδηλωτές του αντιπολεμικού Κινήματος «Κώδικας Ροζ», ορισμένους από τους οποίους έβγαλαν έξω με τη βία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής (δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη), ο βουλευτής Eliot Engel, ξεκαθάρισε πως «η Επιτροπή έχει την εξουσία να ζητήσει από την ελεγχόμενη από τους δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων να μην εγκρίνει ένοπλη παρέμβαση στη Βενεζουέλα».

«Με ανησυχεί ιδιαίτερα που ο πρόεδρος κραδαίνει το σπαθί, υπαινισσόμενος ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα αποτελεί εκδοχή. Θέλω να ξεκαθαρίσω στον μάρτυρα που καταθέτει αλλά και σε όσους παρακολουθούν: Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν αποτελεί προοπτική» είπε ο Engel.

Την ίδια ώρα βρισκόταν στην Ουάσινγκτον και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ ο πρόεδρος της Κολομβίας Ivan Duque. Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατόπιν τονίζεται πως «η συνεργασία με την κυβέρνηση του (αυτοανακηρυχθέντος) προέδρου Γκουαϊδό θα αποκαταστήσει την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στη Βενεζουέλα». Στο ανακοινωθέν καταδικάζεται «ο παράνομος πρώην δικτάτορας στη Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο».

Πάντως, η Κούβα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν μεταβεί σε νησιά της Καραϊβικής προκειμένου να προετοιμάσουν «μια επίθεση» και «στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον της Βενεζουέλας «υπό το προκάλυμμα ανθρωπιστικής επέμβασης».

Από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου υπήρξαν «κινήσεις των δυνάμεων ειδικών αποστολών των ΗΠΑ προς το αεροδρόμιο του Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία κι άλλα νησιά της Καραϊβικής, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι κυβερνήσεις τους», ανακοίνωσε το κουβανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.

Η Κούβα είναι από τις χώρες συμμάχους του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Βενεζουέλα όπως Συρία, Αίγυπτος, Αφγανιστάν κ.λπ.

Σε άρθρο του στη βρετανική «The Independent» ο μόνιμος ανταποκριτής της στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, γράφει:

«Ανασύροντας παλιά δημοσιεύματα στην εφημερίδα βλέπω την αντιμετώπιση που είχαν αυτοκρατορικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή, όπως του Σαντάμ, του Άσαντ, του αλ Σίσι, του Ερντογάν, του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν -προσθέστε εσείς κάποιο άλλο όνομα- και σκέφτομαι τον Νικολάς Μαδούρο.

»Υπάρχουν τόσες πολλές αναλογίες. Και προφανείς παραλληλισμοί: Ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλουμε οικονομικά αντίποινα και αποκλεισμούς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντοτε αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο την αντιπολίτευση. Κι ας απαιτούμε πως η δημοκρατία θα πρέπει να αποδοθεί στους λαούς που βασανίζονται και ανακαλύψαμε ξαφνικά τον αγώνα για απελευθέρωσή τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης