Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με αφορμή την επέτειο των 10 ετών από τη δημιουργία της Επιτροπής Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης, που μάχεται για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, ο νέος της πρόεδρος Christel De Craim δήλωσε: «Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών είναι μια συνεχιζόμενη πανδημία που έχει θύματα σε όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, υπογράμμισε, το 70-85% της σεξουαλικής κακοποίησης διαπράττεται από άτομα εντός του «κύκλου εμπιστοσύνης» του παιδιού!

«Εκατομμύρια παιδιά -αγόρια και κορίτσια- σ’ όλο τον κόσμο δεν είναι ασφαλή, και εκείνα που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή ανά πάσα στιγμή και όπου κι αν βρίσκονται, είτε στο σπίτι, στα σχολεία, στα ιδρύματα, σε τοποθεσίες εκτός σπιτιού ή στο διαδίκτυο» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Christel De Craim.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση Lanzarote ασχολείται με την πρόληψη, την προστασία και τη δίωξη σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποινικοποιεί αδικήματα όπως σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση παιδιών μέσω πορνείας, αδικήματα που σχετίζονται με υλικό κακοποίησης παιδιών και εκμετάλλευση παιδιού σε πορνογραφικές παραστάσεις, διαφθορά παιδιών, καθώς και προσέλκυση παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Η Σύμβαση έχει πλέον επικυρωθεί από 45 από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Τυνησία. Μεταξύ των σημαντικών επιτευγμάτων της επιτροπής είναι οι εκθέσεις παρακολούθησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες εφαρμόζουν τη Σύμβαση. Δεδομένου ότι το 70-85% της σεξουαλικής κακοποίησης διαπράττεται από άτομα εντός του «κύκλου εμπιστοσύνης» του παιδιού, ο πρώτος γύρος παρακολούθησης που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 επικεντρώθηκε σε αυτό το θέμα. Ένα παράδειγμα καλής πρακτικής που επισημάνθηκε στην πρώτη έκθεση παρακολούθησης ήταν ένα ισλανδικό μοντέλο «παιδικού σπιτιού» – μια πολυ-πειθαρχική και φιλική προς τα παιδιά εγκατάσταση για συνέντευξη και θεραπεία παιδιών θυμάτων, χωρίς να τα τραυματίσουν περαιτέρω. Από το 2015, ορισμένα κράτη, όπως η Κύπρος, η Δανία, η Λιθουανία, η Σουηδία και η Σλοβενία, έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο και πολλά άλλα εξετάζουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Τον Μάρτιο του 2017, ολοκληρώθηκε ένας επείγων γύρος παρακολούθησης σχετικά με τους κινδύνους της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης παιδιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Τον Ιούνιο του 2017, ξεκίνησε ένας νέος γύρος παρακολούθησης, με επίκεντρο την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση που διευκολύνεται από τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Με βάση τα στοιχεία των κρατών μελών, της κοινωνίας των πολιτών και, για πρώτη φορά, των ίδιων των παιδιών, η Επιτροπή Lanzarote θα εκδώσει την αξιολόγησή της για την κατάσταση έως το τέλος του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης