Ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Ζινπίνγκ πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Τσεχίας, με στόχο την ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών-στρατηγικών σχέσεων.

Ένα στρατηγικό πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Πράγας και του Πεκίνου προσπαθεί να αναπτύξει όμως και ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τσεχίας -και όχι ο πρόεδρος- έχει την ουσιαστική ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, ο Ζέμαν επιχειρεί από την εκλογή του, το 2013, να οικοδομήσει ουσιαστικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, παρά με τους συμμάχους της Πράγας, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη προέδρου της Κίνας στη χώρα, που περιλαμβάνει τόσο τη διεξαγωγή επιχειρηματικού φόρουμ όσο και την υπογραφή επενδυτικών συμφωνιών. Η Κίνα είναι ο τρίτος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τσεχίας, με το οικονομικό ύψος των διμερών εμπορικών σχέσεων να φτάνει τα 21 δις δολάρια.

«Τόσο η Κίνα όσο και η Τσεχία πρέπει δίχως καθυστέρηση να αναβαθμίσουν τις διμερείς τους σχέσεις υπό στρατηγική οπτική και σε μακρόχρονη βάση» τόνιζε ο Κινέζος πρόεδρος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην τσεχική εφημερίδα «Pravo» το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινεζική ηγεσία εκτίμησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζέμαν ήταν ο μοναδικός ηγέτης της Δύσης που παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στο Πεκίνο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης