«Επιχείρηση Μάγια» της Ιντερπόλ

«Επιχείρηση Μάγια» της Ιντερπόλ
Πλαστά προϊόντα, αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκαν ενώ 200 άνθρωποι συνελήφθησαν από την Ιντερπόλ σε 11 χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, κατά τη διάρκεια συνδυασμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, ανακοινώθηκε σήμερα από τον διεθνή αστυνομικό οργανισμό.

Η «επιχείρηση Μάγια», οργανώθηκε από την 1η έως τις 15 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε με την κατάσχεση παιγνιδιών, υλικού πληροφορικής, ενδυμάτων, λαδιών μηχανής και τσιγάρων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κολομβία, το Μεξικό, το Μπελίζ, την Κόστα Ρίκα, το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Ιντερπόλ αναφέρει ότι στελέχη της αστυνομίας, τελωνείων και ειδικοί, «πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 ελέγχους στα σύνορα και σε αγορές, καταστήματα και μικροπωλητές, κατάσχοντας «πάνω από ένα εκατομμύριο» πλαστά προϊόντα.

«Η επιχείρηση Μάγια απέδειξε για ακόμη μία φορά πως δεν υπάρχει προϊόν που να μην αντιγράφεται και πως οι εγκληματίες χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσον» για να πραγματοποιήσουν το έκνομο εμπόριό τους, τόνισε ο υπεύθυνος της επιχείρησης στην Ιντερπόλ Ρομπέρτο Μαρτίνες.
Οι έρευνες απέδειξαν ιδίως πως οι λαθρέμποροι διοχευτεύουν ξεχωριστά τα προϊόντα και τις ετικέτες τους, ή τα συστατικά στοιχεία, που αργότερα θα συναρμολογηθούν στο τελικό προϊόν, τονίζει ο αστυνομικός οργανισμός που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας.

Η «επιχείρηση Μάγια», που πραγματοποιήθηκε με την επικούρηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης άντλησε έμπνευση από την «επιχείρηση Δίας (Jupiter)», η οποία είχε λάβει χώρα το 2004, και κατέληξε σε 1.660 συλλήψεις και στην κατάσχεση 12 εκατ. πλαστών προϊόντων, αξίας 500 εκατ.
δολαρίων.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 21:36