Ένας Ιάπωνας αγωνιστής κατά των πυρηνικών όπλων που επέζησε της πρώτης επίθεσης με ατομική βόμβα στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Ο Σουνάο Τσουμπόι ήταν καθ’ οδόν για το κολέγιο όταν έλαβε χώρα η έκρηξη στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, έχοντας εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Περίπου 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο Τσουμπόι αφιέρωσε τη ζωή του στην εκστρατεία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσουμπόι είχε συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική του επίσκεψη στη Χιροσίμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Έδωσαν τα χέρια και συζήτησαν για περίπου ένα λεπτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης το 2016.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στην πόλη μετά την επίθεση, η οποία ξεκίνησε προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι Σύμμαχοι απώθησαν την Ιαπωνία.

«Ήμουν σε θέση να μεταφέρω τις σκέψεις μου», είπε αργότερα ο Tsuboi, ο οποίος έπαιξε ηγετικό ρόλο στην εθνική οργάνωση της Ιαπωνίας για τους επιζώντες από την ατομική βόμβα  Πέθανε από αναιμία το Σάββατο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας αξιωματούχος της ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ημέρα που εξερράγη η βόμβα,  ήταν 20 ετών. «Γυμνός, προσπάθησα να ξεφύγω για περίπου τρεις ώρες στις 6 Αυγούστου, αλλά τελικά δεν μπορούσα πλέον να περπατήσω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μαζεύοντας μια πέτρα έγραψε στο έδαφος «Ο Τσουμπόι πεθαίνει εδώ» πριν λιποθυμήσει, ξυπνώντας μόνο αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Ήταν τόσο αδύναμος και σημαδεμένος που έπρεπε να ξεκινήσει την ανάρρωσή του με την εξάσκηση να μπουσουλάει στο πάτωμα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.Ο Tsuboi συνέχισε να διδάσκει μαθηματικά σε σχολεία στην Ιαπωνία, λέγοντας στους νέους για τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι μαθητές του έδωσαν το παρατσούκλι “Mr Pikadon” (“Mr Flash-Boom”), είπε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο μέσων ενημέρωσης της Hiroshima Peace.

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης