Επτά Μεξικανοί στρατιώτες κρατούνται στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, όπου τους οδήγησαν κάτοικοι της περιοχής, αφού ένας Γουατεμαλτέκος μετανάστης σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου του στρατού, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου Μασάπα ντε Μαδέρο, στη νότια πολιτεία Τσιάπας κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, σταμάτησαν ένα φορτηγό στο οποίο επέβαινε ο 30χρονος Γουατεμαλτέκος Ελβίν Μασαριέγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσημη πηγή ανέφερε ότι σκότωσαν τον άνδρα, αφού αυτός έβγαλε όπλο και σημάδεψε τους στρατιώτες.

Κάτοικοι της μεθοριακής περιοχής έφτασαν στο σημείο και κράτησαν 15 στρατιώτες και τρία φορτηγά, προτού αφήσουν ελεύθερους οκτώ στρατιώτες.

«Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι κρατούν επτά στρατιώτες» δήλωσε πηγή από την κυβέρνηση του Μεξικού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Ο εκπρόσωπος του στρατού της Γουατεμάλας, ο συνταγματάρχης Ρουμπέν Τέλες, επιβεβαίωσε ότι επτά Μεξικανοί στρατιώτες κρατούνται στη Γουατεμάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι καλά στη υγεία τους, τους φρουρούν μέλη της εθνικής αστυνομίας για την ασφάλειά τους και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Πέδρο Μπρόλο ζήτησε σε tweet από τις αρχές του Μεξικού να ξεκινήσουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον συμπατριωτών του, «ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην επαναληφθούν τέτοιες καταδικαστέες πράξεις».

Ο Μπρόλο αναφερόταν και στη σφαγή τον Ιανουάριο 16 Γουατεμαλτέκων μεταναστών στην πολιτεία Ταμαουλίπας, κοντά στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, μια υπόθεση για την οποία συνελήφθησαν περίπου 10 Μεξικανοί αστυνομικοί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γουατεμάλας καταδίκασε το σημερινό περιστατικό και επισήμανε ότι μέλη της προξενικής αντιπροσωπείας της χώρας στο Μεξικό μεταβαίνουν στο σημείο του συμβάντος.

Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Γουατεμάλας ανέπτυξαν το Σαββατοκύριακο τον στρατό και την αστυνομία στο πλαίσιο κοινής τους επιχείρησης για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής στις ΗΠΑ.

Η πολιτεία Τσιάπας στο Μεξικό βρίσκεται στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και οι μετανάστες που προέρχονται από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα περνούν από εκεί στον δρόμο τους προς βορρά και τα αμερικανικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης