Οι έποικοι δεν θα φύγουν από την Κύπρο, δήλωσε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdoğan.

Ο κ. Χριστόφιας είπε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ: «Όταν του έθεσα (στον κ. Erdoğan) το θέμα των εποίκων, μου απάντησε ότι το θέμα έχει λυθεί» και διευκρίνισε ότι, όταν τον ρώτησε με ποιον τρόπο έγινε αυτό, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Έχουν γίνει πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε στη συνέχεια: «Όπως αντιλαμβάνεστε, με τέτοιες θέσεις, ακόμη κι αν συναντηθούμε χίλιες φορές, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε λύση».

Επίσης, σημείωσε ότι έκανε «γενναίες προσφορές» στους Τουρκοκύπριους και τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να κάνω άλλες υποχωρήσεις χωρίς απάντηση, χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι «κλειδί της λύσης» είναι η Άγκυρα, προσθέτοντας: «Πρέπει να ζητήσουμε και οι δύο (σ.σ. ο ίδιος και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Mehmet Ali Talat) από την Τουρκία να μας βοηθήσει. Η Τουρκία είναι κλειδί της λύσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας: «Μας απογοητεύουν. Ελπίζω σύγχρονοι πολιτικοί, όπως ο κ. Erdoğan και ο πρόεδρος Gul να κάνουν δεύτερες σκέψεις» και κατέληξε:

«Η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως δεν δίνουμε επιταγή εν λευκώ. Υπάρχει όρος η τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και να αποκαταστήσει σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης