Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα ανακοίνωσε σήμερα ότι την 1η Ιουνίου αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία είχε κηρύξει στις 15 Μαρτίου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον της κυβέρνησής του.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί σε όλες τις επαρχίες του Μπαχρέιν την 1η Ιουνίου», σύμφωνα με βασιλική απόφαση την οποία μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο BNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασιλιάς είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μία περίοδο τριών μηνών, μία ημέρα μετά την άφιξη στο Μπαχρέιν στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την αντιμετώπιση της εξέγερσης των σιιτών εναντίον της σουνιτικής δυναστείας.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης, μέχρι τα μέσα Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Μανάμα. Στη συνέχεια 4 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί σκοτώθηκαν.

Εξάλλου σήμερα ξεκίνησε η δίκη ενώπιον στρατοδικείου 21, σιιτών στην πλειοψηφία τους, ακτιβιστών οι οποίοι κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν το καθεστώς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι τα στρατοδικεία δεν επιτρέπουν στους κατηγορούμενους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους επαρκώς και επισημαίνουν ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται από πολιτικά δικαστήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης