Το Facebook πλέον έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, και αποτελεί αν όχι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σίγουρα μια συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους.

Σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει πως κάποιοι είναι περισσότερο ενεργοί και ανεβάζουν συνέχεια status και φωτογραφίες, σχολιάζουν, πατούν Like, ενώ κάποιοι άλλοι είτε μπαίνουν λιγότερο συχνά, είτε μπαίνουν το ίδιο συχνά με τους πρώτους αλλά σαφώς είναι λιγότερο διαδραστικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To secnews αναφέρει ότι επιστήμονες του πανεπιστημίου Brunel του Ηνωμένου Βασιλείου ωστόσο, ρίχνουν μια δεύτερη πιο εξονυχιστική ματιά στις δημοσιεύσεις των χρηστών του Facebook, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων και την προσωπικότητά τους.

Μελετώντας τις αναρτήσεις 555 Facebook χρηστών, οι ερευνητές καταλήγουν σε ορισμένα συμπεράσματα:

-Όσο περισσότερες αναρτήσεις κάνει ένας χρήστης, τόσο πιο εξωστρεφής είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αρχικά, υποστηρίζουν πως όσο περισσότερες αναρτήσεις κάνει κάποιος στο προφίλ του, σχετικά με τις κοινωνικές του δραστηριότητες, την καθημερινότητά του, όσα βλέπει και ακούει μέσα στην ημέρα του, τόσο πιο εξωστρεφής χαρακτήρας είναι. Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.

-Οι ναρκισσιστές κάνουν πολλές αναρτήσεις (συνήθως οι περισσότερες από αυτές είναι φωτογραφίες) την ημέρα και όλες έχουν επίκεντρο εκείνους.

-Οι ναρκισσιστές, όπως είναι αναμενόμενο, χρησιμοποιούν το facebook επιζητώντας την προσοχή και την επιβεβαίωση των γύρων τους. Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ενημερώνουν τους πάντες για τα επιτεύγματά τους.

-Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση συνήθως συζητούν για ζητήματα πνευματικά.

-Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μιλάνε για πνευματικά ζητήματα, αντίθετα όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να δημοσιεύουν status σχετικά με τους ρομαντικούς συντρόφους τους.

-Η υπερβολική χρήση του κοινωνικού δικτύου σημαίνει αναζήτηση προσοχής και κοινωνικής επιβεβαίωσης / υποστήριξης.

-Όσοι πάλι χρησιμοποιούν το facebooκ σε υπερβολικό βαθμό πιθανότατα αναζητούν την προσοχή και την κοινωνική υποστήριξη που μπορεί να λείπει από τη ζωή τους όταν βρίσκονται εκτός σύνδεσης.

-Ένα μεγάλο μέρος των Likes που γίνονται από τους χρήστες σε αναρτήσεις, δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και σύμφωνοι με αυτό που διαβάζουν.

Οι Βρετανοί επιστήμονες αναφέρονται επίσης στα «likes» λέγοντας πως πολλά από αυτά γίνονται χωρίς οι χρήστες να είναι σύμφωνοι με αυτά.

«Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν likes και να σχολιάζουν τα επιτεύγματα των φίλων τους για να δείξουν την υποστήριξή τους, αλλά μπορεί κρυφά να τους αντιπαθούν», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης