Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στο θιβετιανό χωριό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 10:37
Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στο θιβετιανό χωριό
Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της φωτιάς που κατέστρεψε χθες το ιστορικό θιβετιανό χωριό Ντουκεζόνγκ, ηλικίας 1.300 ετών, στην περιοχή Σάνγκρι Λα της επαρχίας Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα, αποκλείοντας μέχρι στιγμής την εκδοχή του εμπρησμού, και παράλληλα προσπαθούν να αποτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου έλαβε γρήγορα διαστάσεις, τυλίγοντας στις φλόγες τα παραδοσιακά θιβετιανά ξύλινα σπίτια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τουλάχιστον 2.000 πυροσβέστες, μέλη του στρατού, της αστυνομίας και εθελοντές μετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς. Περισσότεροι από 2.600 κάτοικοι της αρχαίας αυτής πόλης εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ τουλάχιστον δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η καταστροφή διήρκεσε τουλάχιστον εννέα ώρες. Περισσότερες από 100 κατοικίες έγιναν στάχτη. Οι ζημιές και οι οικονομικές απώλειες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια γιουάν (12 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τη διαδικυακή πύλη ενημέρωσης Zhongguo Xinwen Wang.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στις ιστοσελίδες των κρατικών μμε δείχνουν γιγάντιες φλόγες, ορισμένες είχαν ύψος δεκάδες μέτρα, να τυλίγουν τα σπίτια μιας ολόκληρης συνοικίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, τουλάχιστον 240 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ από τις φλόγες καταστράφηκαν επίσης μαγαζάκια, αρχαιότητες και έργα θιβετιανής τέχνης, μεταξύ τους μια πολύτιμη «τάνγκα» (ζωγραφική σε ύφασμα, κυρίως μεταξωτό).

Το χωριό, ηλικίας 1.300 ετών, με 700 σπίτια, συγκαταλεγόταν στις παλαιότερες θιβετιανές τοποθεσίες. Είχε τις καλύτερα διατηρημένες ξύλινες παραδοσιακές κατοικίες και αποτελούσε αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014, 10:53