Διεξαγωγή έρευνας για την τραγωδία στη Μέκκα ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την οργή του για τους θανάτους 131 πολιτών του στην μεγαλύτερη ετήσια συνάθροιση μουσουλμάνων στον κόσμο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 700 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι ο Ροχανί επέλεξε τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για τους στόχους της παγκόσμιας ανάπτυξης για να επαναλάβει την οργή του Ιράν για την τραγωδία του χατζ αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους ενάντια στον περιφερειακό της αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για να διερευνηθούν τα αίτια του περιστατικού και άλλων παρόμοιων περιστατικών αυτού του έτους, ενώ χαρακτήρισε το ποδοπάτημα σπαρακτικό.

Η Σαουδική Αραβία την Παρασκευή υποστήριξε πως οι προσκυνητές αγνοώντας τους κανόνες ελέγχου φέρουν ευθύνη για το αιματηρό περιστατικό. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν διέταξε την επανεξέταση των σχεδίων του χατζ και ο υπουργός Υγείας Χαλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης