Έρευνα: Οι άθεοι και οι πιο πιστοί φοβούνται λιγότερο τον θάνατο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 10:11
Έρευνα: Οι άθεοι και οι πιο πιστοί φοβούνται λιγότερο τον θάνατο
Ποιος φοβάται λιγότερο τον θάνατο; Συνήθως όσοι βρίσκονται στα δύο άκρα του θρησκευτικού φάσματος, δηλαδή οι άθεοι και οι πιο ένθερμοι πιστοί, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση - και είναι μάλλον οι περισσότεροι- αυτοί τρέμουν τον θάνατο, είτε το παραδέχονται είτε όχι.

Οι ερευνητές βρετανικών και άλλων πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Κόβεντρι, Royal Holloway Λονδίνου, Μελβούρνης Αυστραλίας, Οτάγκο Ν. Ζηλανδίας), με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Τζονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Religion, Brain and Behavior» (Θρησκεία, Εγκέφαλος και Συμπεριφορά), ανέλυσαν 100 μελέτες μεταξύ 1961-2015 πάνω στη σχέση άγχους θανάτου και θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 26.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα θρησκευτικότητας (συμμετοχή στη ζωή της εκκλησίας, πίστη στον Θεό και στη μετά θάνατο ζωή κ.ά.) συνδέονται -αν και όχι σε μεγάλο βαθμό- με μειωμένο άγχος για τον θάνατο.

Η εικόνα είναι όμως μάλλον μπερδεμένη, καθώς αυτήν τη σχέση μειωμένου άγχους θανάτου-θρησκευτικότητας την έχει διαπιστώσει με σαφήνεια μόνο το 30% των έως τώρα μελετών. Το 18% των μελετών δείχνει το αντίθετο (ότι οι θρησκευόμενοι φοβούνται περισσότερο τον θάνατο) και το 52% συμπέρανε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι πολιτισμικές διαφορές από χώρα σε χώρα επηρεάζουν διαφορετικά τους ανθρώπους.

Από τις 100 μελέτες, οι 10 έχουν καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι οι άπιστοι και οι πολύ πιστοί φοβούνται λιγότερο τον θάνατο, σε σχέση με τους... ενδιάμεσους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 12:44