Έρευνα: Η τοποθέτηση των Βρετανών γύρω από το Brexit είναι ισχυρότερη από την κομματική τους ταυτότητα

Έρευνα: Η τοποθέτηση των Βρετανών γύρω από το Brexit είναι ισχυρότερη από την κομματική τους ταυτότητα
Η τοποθέτηση σε σχέση με το Brexit (Leaver ή Remainer) είναι ισχυρότερη από την κομματική ταυτότητα στους Βρετανούς, σύμφωνα με έρευνα («Το Brexit και η κοινή γνώμη 2019») που παρουσίασε την Τρίτη η ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που προσφέρει αναλύσεις για τις σχέσεις Βρετανίας - Ε.Ε. «The UK in a Changing Europe». Στην ίδια έρευνα καταρρίπτεται η διαδεδομένη αντίληψη ότι οι υποστηρικτές του Remain έχουν υψηλότερο επίπεδο κατανόησης των θεμάτων της Ε.Ε. από ό,τι οι υποστηρικτές του Leave.

Mόνο ένας στους 16 ερωτηθέντες δεν έχει ταυτότητα για το Brexit, ενώ πάνω από ένας στους πέντε δήλωσαν ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Μέχρι τα μέσα του 2018 πάνω από το 6% όσων απάντησαν σε έρευνα του φορέα αναλύσεων των βρετανικών εκλογικών αποτελεσμάτων «British Election Study» δεν είχαν τοποθέτηση υπέρ του Remain ή του Leave. Επίσης, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους Σκωτσέζους ή Ιρλανδούς τείνουν περισσότερο να υποστηρίζουν το Remain, ενώ αυτοί που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους Άγγλους (κι όχι Βρετανούς) υποστηρίζουν έντονα όχι απλώς το Brexit αλλά το «σκληρό» Brexit.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 4% πιστεύει ότι το no-deal σημαίνει επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε πριν και μόνο το 8% θεωρεί ότι «τίποτα σημαντικό δεν θα αλλάξει πραγματικά» εάν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Τα μέλη του κοινοβουλίου φαίνονται περισσότερο διχασμένα από ό,τι η κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις του no-deal: μόνο το 2% των βουλευτών που υποστηρίζουν το Leave αναμένει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα στην περίπτωση μη συμφωνίας, ενώ οι ψηφοφόροι του Leave πιστεύουν σε αυτήν τη συνέπεια σε ποσοστό 14%. Αντίστοιχα, το 75% των βουλευτών που στηρίζουν το Remain εκτιμά ότι θα υπάρχουν ελλείψεις σε σύγκριση με το 55% των ψηφοφόρων του Remain.

Ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρούσαν ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η μετανάστευση υποδιπλασιάστηκε, από το 45% που ήταν λίγο πριν από το δημοψήφισμα στο 20% -στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001. Για το ίδιο ζήτημα οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται και συνεκτιμούν τόσο το κόστος όσο και τα οφέλη της μετανάστευσης στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές των κομμάτων, περισσότεροι ψηφοφόροι από ποτέ χαρακτηρίζουν τις θέσεις του Εργατικού κόμματος ως «ασαφείς» και «μπερδεμένες», και εκτιμούν ότι η τοποθέτηση των Εργατικών για το Brexit βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση τόσο από τα μέλη του όσο και από τους ψηφοφόρους του. Στο κόμμα των Συντηρητικών περισσότερο οι ψηφοφόροι (46%) από ό,τι τα μέλη του (38%) υποστηρίζουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit, ενώ οι βουλευτές τείνουν περισσότερο από ποτέ προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Τέλος, απορρίπτεται η υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του Remain έχουν καλύτερη κατανόηση των θεμάτων της Ε.Ε. από τους Leavers.

Στην παρουσίαση της έρευνας, ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής Τζον Κέρτις μίλησε για πρόσφατη ανάλυση της κοινής γνώμης για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή υπέρ αυτής της επιλογής, ενώ ο καθηγητής και διευθυντής του «UK in a Changing Europe» Άναντ Μένον δήλωσε ότι η έρευνα επισημαίνει τις βασικές διαφορές που έχει προκαλέσει το Brexit στη βρετανική κοινωνία. Για την έρευνα, η οποία αναλύεται σε 58 σελίδες, συνεργάστηκαν 34 ακαδημαϊκοί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019, 05:50