Οι Ευρωπαίοι από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη είναι λιγότερο ανεκτικοί σε σύγκριση με εκείνους των δυτικών χωρών, απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες και δεν αντιμετωπίζουν τόσο θετικά ζητήματα όπως την άμβλωση και τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ανεξάρτητο αμερικανικό ινστιτούτο Pew Research Center, που είναι γνωστό για τις δημογραφικές και θρησκευτικές έρευνές του, διεξήγαγε μεταξύ 2015-17 μια μεγάλη μελέτη, σε 34 χώρες, στην οποία συμμετείχαν 56.000 ενήλικοι άνω των 18 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, πάνω από τους μισούς πολίτες είπαν ότι θα δέχονταν έναν μουσουλμάνο στην οικογένειά τους (53% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 66% στη Γαλλία, 88% στην Ολλανδία). Στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη όμως, λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν «έτοιμοι» να αποδεχτούν έναν μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς τους (12% στην Τσεχία, 29% στη Ρουμανία, 43% στη Σερβία).

Παρόμοιο χάσμα εμφανίζεται επίσης και στην αποδοχή των Εβραίων, προσθέτει το Pew Research Cennter, υπενθυμίζοντας ότι στις περισσότερες από τις 34 χώρες που μελετήθηκαν η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί, προτεστάντες ή ορθόδοξοι). Εκτός από τη Βοσνία, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, που έχουν σημαντικές μουσουλμανικές μειονότητες, στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες, “οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού”.

Μια άλλη διαφοροποίηση είναι ότι «το να είναι κανείς χριστιανός (καθολικός ή ορθόδοξος) αποτελεί σημαντική συνιστώσα» της εθνικής ταυτότητας στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (εκτός της Τσεχίας), όχι όμως και στη Δυτική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η πλειοψηφία τάσσεται κατά της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων (96% στην Αρμενία, 79% στη Βουλγαρία, 47% στη Σλοβακία), σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη (το 88% στη Σουηδία τάσσεται υπέρ, στη Γαλλία το 73%, στην Πορτογαλία το 59%).

Στη Δυτική Ευρώπη, ακόμη και στις θεωρούμενες «συντηρητικές» καθολικές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες τις περιπτώσεις ή σχεδόν σε όλες. Στην Ανατολική Ευρώπη, οι απόψεις διίστανται: Τσέχοι, Εσθονοί και Βούλγαροι τάσσονται υπέρ, ενώ Πολωνοί, Ρώσοι και Ουκρανοί κατά των αμβλώσεων.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικά δείγματα 1.400 ενηλίκων ανά χώρα, τηλεφωνικά ή με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 2,7-3,4, ανάλογα με τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης