Δημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 15:23
Δημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς

Ακριβώς ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, τις οποίες είχε κερδίσει, σταθερό εξακολουθεί να παραμένει και στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο - οικονομικού περιοδικού Profil, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του, φέρει το Λαϊκό Κόμμα - που από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων - να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 34%, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.

Στη δεύτερη θέση, ελαφρώς βελτιωμένο, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης - το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια - με ποσοστό 28%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ τρίτο έρχεται το Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 22% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.

Η ίδια δημοσκόπηση φέρει στην τέταρτη θέση το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 7 %, έναντι 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η «Λίστα Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς») με 2% (4,4% στις εκλογές).

Η «Λίστα Πιλτς» είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται πλέον στην παρούσα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 42%, έναντι του 40% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου, αλλά πάντα σε μεγάλη απόσταση από την δεύτερη, την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, ποσοστό 16%.

Η Παμέλα Ρέντι - Βάγκνερ είχε διαδεχθεί στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου στην αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών τον Κρίστιαν Κερν, ο οποίος ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 καγκελάριος της Αυστρίας.

Στη δημοσκόπηση και στο ερώτημα ως προς την απ'ευθείας εκλογή καγκελαρίου, ακολουθεί στην τρίτη θέση ο νυν αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 12%, και στην τέταρτη θέση με 4%, η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ - Ρίζινγκερ, ενώ με ποσοστό 2% εμφανίζεται η αρχηγός της «Λίστα Τώρα», Μαρία Στερν.

Από την δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως, δεκαοκτώ μήνες από τις τελευταίες εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελάχιστα έχουν βελτιώσει την θέση τους (Σοσιαλδημοκρατικό και ΝΕΟΣ).

Από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το μεν Λαϊκό του καγκελάριου Κουρτς εμφανίζει βελτίωση του ποσοστού του, το δε Κόμμα των Ελευθέρων παρουσιάζει μείωση, κατά τέσσερις μονάδες, σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Η μείωση αυτή φέρεται να οφείλεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις για διασυνδέσεις στελεχών του κόμματος με το ακροδεξιό «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας», το οποίο, όπως αποδείχτηκε, είχε δεχθεί δωρεά από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, με τους 50 νεκρούς.

Γεγονός είναι ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που εμφανίζονται προς τα έξω με πρωτοφανή ενότητα και αρμονία, διατηρούν τα πολύ καλά ποσοστά τους και μία σχετικά άνετη πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό τους, της τάξης του 56%.

Και αυτό, παρά τις διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις, σκάνδαλα ή ολισθήματα που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη, κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων.

Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν σήμερα και τα τρία κόμματα άλλες ηγεσίες από εκείνες που είχαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πριν από ενάμιση χρόνο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 15:23