Μία ενδιαφέρουσα έρευνα θα παρουσιαστεί σήμερα επισήμως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόννης, της μεταπολεμικής δηλαδή πρωτεύουσας της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Η εν λόγω έρευνα, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει η «Sueddeutsche Zeitung», διαπιστώνει ότι το 77% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων είχε διατελέσει μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1949 κι έπειτα μάλιστα, αυξήθηκαν. Η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής είχε ορισθεί ήδη το 2005 από τον πρώην αντικαγκελάριο και πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, αλλά ξεκίνησε μόλις το 2012.

To ίδιο συνέβη πάντως και σε άλλα υπουργεία, στην αστυνομία καθώς και στα δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, το ποσοστό όμως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, τον σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας.

«Το 1957 το ποσοστό έφτασε στο ανώτερο επίπεδό του» είπε στην εφημερίδα του Μονάχου ο επικεφαλής της έρευνας της επιτροπής ιστορικών, ο νομικός Κρίστοφ Σάφερινγκ, και μάλιστα σε ένα υπουργείο το οποίο ερευνούσε το ακανθώδες θέμα της νομικής επεξεργασίας και κατά συνέπεια της ευθύνης όσων ενέχονταν σε ναζιστικά εγκλήματα. Στην επιτροπή δεν ανέμεναν ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν τόσο υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως αποδεικνύεται, ήταν το υψηλότερο από όλα τα υπουργεία στη Βόννη» είπε στην «Sueddeutsche Zeitung» ο Μάας.

Είναι απολύτως ορθό «να χαρακτηρίζεται το γεγονός ως η δεύτερη ευθύνη» της Γερμανίας, τόνισε, αφού οι νομικοί της ναζιστικής περιόδου «συγκάλυψαν στη νεαρή Ομοσπονδιακή Γερμανία παλαιά αδικήματα και δημιούργησαν νέα».

«Παραδεχόμαστε την ευθύνη και βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Εναντίον εξτρεμιστικών πράξεων πρέπει το κράτος δικαίου να προχωρήσει με κάθε αποφασιστικότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής στην εφημερίδα του Μονάχου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης